Норвегия в сряда ще стане първата държава в света, която ще започне да спира ФМ (честотна модулация) радиото в полза на цифрово радио, съобщава "Франс прес".

Според агенцията това е смел ход, който ще бъде следен отблизо от другите държави в Европа.

Поддръжниците на цифровото радиоразпръскване (Digital Audio Broadcasting, DAB) заявяват, че DAB предоставя по-добро качество на звука и повече канали за разлика с честотната модулация, която за първи път е пусната в САЩ през 1945 година.

Властите също обявиха, че DAB предлага по-добро покритие и позволява на слушателите да хванат програми, които са изпуснали, както и позволява по-лесно да се изпращат извънредни съобщения при криза.

"Голямата разлика и основната причина зад тази голяма технологична промяна е, че искаме да предложим по-добри радио услуги на цялото население", каза Оле Йорген Торвмарк, ръководител на Digitalradio Norge - компания, собственост на общественото радио NRK и радиостанция Р4.

Норвегия се подготвя за промяната от години - цифровото радио и ФМ съществуват паралелно от 1995 година.

В страната в момента има 22 национални цифрови станции, включително и около 20 по-малки. ФМ спектърът има място максимум за само пет национални станции.

Промяната ще започне в северната част на страната в 11,11 часа в сряда преди да се разпространи в цялата страна до края на годината.

Но мнозина смятат, че промяната е прибързана. Проучване на вестник Dagbladet от декември показва, че 66% от норвежците са против, а само 17% са в подкрепа.

Докато около ¾ от населението има най-малко една цифрова станция, много шофьори не са доволни, тъй като само 1/3 от автомобилите имат техника за цифрово радио. Техниката за преобразуването от ФМ на цифрово радио ще струва между 110 и 220 евро на кола.