Норвегия планира да забрани полуавтоматичните оръжия през 2021 г. - десетилетие след нападението на крайнодесния екстремист Андерш Брайвик, който изби 69 души. Това съобщи норвежки депутат, цитиран от АФП.

Дясното правителство на малцинството излезе с предложение за забрана на полуавтоматичните оръжия през 2017 г.

"Днес (вторник) стана ясно, че има парламентарно мнозинство, което подкрепя предложението на правителството. Следователно полуавтоматичните оръжия ще бъдат забранени в Норвегия", каза Петер Фрьолих, консервативен член на Комисията по правни въпроси към парламента.

Забраната, която ще влезе в сила през 2021 г., идва на фона на подновения дебат за полуавтоматичните оръжия в САЩ след масовата стрелба в училище във Флорида, при която 17 ученици и учители изгубиха живота си на 14 февруари.

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелецът е заловен…

Клането в Норвегия стана на 22 юли 2011 г. Преоблечен като служител на полицията и въоръжен с полуавтоматична карабина Ruger Mini-14, Брайвик уби 69 души, повечето от които деца. Няколко часа преди нападението на лагера, той уби 8 души при бомбен атентат пред правителствена сграда в Осло.

В доклад от 2012 комисия, получила задача да изготви заключения от атаките, призова за забрана на полуавтоматичните оръжия. Това е едната от общо 31 препоръки.

Законопроектът позволява няколко изключения, особено относно спортна стрелба.

Фрьолих подчерта, че дългото подготвяне на предложението е заради факта, че много ловци в Норвегия използват полуавтоматични оръжия. Не е ясно как новото законодателство ще засегне ловците.

39-годишният Брайвик беше осъден на 21 г. затвор през 2012 г.