Норвежкото правителство налага най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, съобщиха от МВнР. Причината е установени случаи на новия "британски" щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение.

По информация на посолството ни в Норвегия от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите, затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри.

Изключение се прави за доставка на храна по домовете.

В Норвегия са забранени всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни.

Норвежците, които могат, работят от домовете си. Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите преминават на дистанционен режим, а всички останали техни дейности се преустановяват.

И Белгия затяга мерките

И Белгия затяга мерките

Временна забрана за туристическите пътувания ще влезе в сила от 27 януари

В допълнение, правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване.

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия, да бъдат тествани повторно между 7 и 10 ден от карантинния период. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Covid-19 се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

На този етап мерките ще важат до 31 януари 2021 г., като има вероятност да бъдат продължени и след тази дата.

Франция въвежда отрицателен PCR тест за всички от ЕС

Франция въвежда отрицателен PCR тест за всички от ЕС

Гражданите трябва преди отпътуването, да заявят, че ще спазват 7-дневна изолация

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.