Изправени пред поражение, лидерите на Републиканската партия в Сената отложиха гласуването на здравната реформа, съобщиха двама източници пред АП.

Източниците поясниха, че противоречия в редиците на партията водят дори до липса на достатъчно гласове за дебатиране на здравната реформа. Така лидерите на Републиканската партия в Сената отлагат гласуването на законопроекта за здравеопазването след 4 юли.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл е съобщил решението пред сенатори от Републиканската партия на частен обяд, на който са присъствали също вицепрезидентът Майк Пенс и шефът на канцеларията на Белия дом Рейнс Прийбъс.

Всички сенатори от Републиканската партия планираха да посетят Белия дом по-късно днес за среща с президента Доналд Тръмп, каза източник.

Макконъл се надяваше здравната реформа да бъде прокарана през камарата до края на тази седмица, тъй като законодателите излизат във ваканция заради Деня на независимостта на 4 юли, а има опасения сред лидерите на партията, че времето ще бъде използвано за узурпиране на законодателството.

Законопроектът отменя голяма част от здравната реформа на Барак Обама от 2010 г. Отмяната на "Обамакеър" е едно от основните обещания на републиканците и на Доналд Тръмп.

Най-малко петима сенатори от Републиканската партия - консерватори и умерени, са заявили, че ще гласуват против започване на дебата.