Нов закон в Бавария изисква поставяне на кръстове на всички обществени сгради с цел запазване "идентичността" на провинцията, пише "Гардиън".

Новият закон, който предвижда поставяне на християнски кръстове на входа на всички обществени сгради, ще влезе в сила в южната германска провинция в петък, въпреки че не е одобряван от известни членове на католическата църква и водещи богослови.

С инициативата "Дълг към кръста" премиерът Маркус Сьодер от Християнсоциалния съюз иска да подсили баварската идентичност на фона на мюсюлманската имиграция.

Провинцията беше една от най-засегнатите по време на бежанската криза през 2015 г., тъй като Германия беше залята от почти 1 милион имигранти.

Сьодер, който закачи кръст на стената в кабинета си, заяви: "Искаме да дадем ясен сигнал, че хората имат желание да подчертаят идентичността си".

Според църковни лица разпятието е религиозен символ и не трябва да бъде свеждано до фолклорен предмет и регионална традиция.

Премиерът многократно заяви, че кръстът не трябва да бъде разглеждан като религиозен символ, а по-скоро като културен, който е централна част от баварската идентичност.

В Бавария 50% от жителите са католици, 19% - протестанти, а 4% - мюсюлмани.

Наскоро направено проучване на Infratest dimap показва, че 56% от баварците подкрепят новия закон за кръста, а 38% са против. Най-голяма е подкрепата сред поддръжниците на "Алтернатива за Германия" и Християнсоциалния съюз.

Някои публични институции, включително училища и музеи, се обявиха срещу новото правило. Студенти предупредиха, че ще протестират.