Нова Зеландия ще раздава в училищата безплатни санитарни продукти за борба с "менструалната бедност". Това заяви премиерът на държавата Джасинда Ардърн, цитирана от АФП.

Ардърн отбеляза, че изследвания показват, че всеки дванадесети млад човек пропуска училище, защото няма достъп до продукти за менструална хигиена.

Няма нови случаи на коронавирус в Нова Зеландия след блокадата на Окланд

Няма нови случаи на коронавирус в Нова Зеландия след блокадата на Окланд

Блокадата беше наложена заради трима заразени

"Младите не трябва да пропускат училище заради нещо, което е нормална част от живота на половината население", отбеляза Ардърн. По думите й предоставянето на безплатни санитарни продукти на училищата е един от начините правителството директно да се бори с бедността, да увеличи присъствието в училище и да окаже положително влияние върху благополучието на децата.

Тя каза, че програмата ще започне от юни и ще струва 18 милиона долара за три години след успешен пилотен проект, започнал миналата година.

Министър-председателят добави, че участниците в пилотния проект са показали желание да ходят на училище и са подобрили оценките си.

"Менструалната бедност" се случва при жени и момичета, които нямат пари за тампони, менструални чашки и други.

Най-големият град в Нова Зеландия е под блокада

Най-големият град в Нова Зеландия е под блокада

Мерките ще продължат три дни заради три нови местни случая на Covid-19

Миналата година Шотландия се превърна в първата държава в света, която осигурява универсален достъп до безплатни дамски превръзки.