Нова Зеландия не е регистрирала нови случаи в общността на COVID-19, след като Окланд беше поставен под тридневна блокада. Добрата новина идва, след като беше разкрито, че майка, баща и дъщеря, които са имали положителен тест за вируса, са били заразени с британския щам на вируса. Сега страната има пет нови случая. Австралия снощи спря балона си за пътуване с Нова Зеландия в отговор на последното огнище, предаде ABC.

Нова Зеландия, с население от пет милиона, е регистрирала малко над 2300 случая на Covid и 25 смъртни случая. Мерките в Окланд изискват от 1,7 милиона жители да останат по домовете си, с изключение на основно пазаруване и работа. Училищата и несъществените магазини са затворени.

Най-големият град в Нова Зеландия е под блокада

Най-големият град в Нова Зеландия е под блокада

Мерките ще продължат три дни заради три нови местни случая на Covid-19

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че три дни трябва да позволят на правителството да получи повече информация и да извърши повече тестове, а също така ще помогне да се определи дали е имало предаване в общността.

Генералният директор на Нова Зеландия по здравеопазване д-р Ашли Блумфийлд заяви, че "работим при предположението, че това е един от новите варианти".