Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн прокара важно законодателство за климата в местния парламент с историческа многопартийна подкрепа. Държавата се ангажира да намали въглеродните емисии до нула до 2050 г. и да изпълни ангажиментите си към Парижкото споразумение за климата, пише "Гардиън".

Законопроектът за отговор срещу климатичните промени е прокаран днес следобед с подкрепата на дясноцентристката опозиционна Национална партия, въпреки че нито една от поправките на партията не беше одобрена. Законопроектът е приет с 119 срещу един гласа.

Министърът за климатичните промени Джеймс Шоу заяви, че законът, според който Нова Зеландия ще поддържа глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий, предоставя работна рамка на островната държава да се адаптира и да се подготви при климатична криза.

"Ние преди водихме света за ядреното разоръжаване и правото на жените да гласуват, сега ние водим отново", коментира Шоу.

Премиерът Ардърн заяви пред депутатите, че Нова Зеландия е "на правилната страна на историята". "Напълно вярвам и продължавам да стоя зад позицията си, че климатичните промени са най-голямото предизвикателство на нашето време", категорична тя.

Бъдещите правителства на Нова Зеландия ще трябва да следват плана за постигане на целта - нулеви емисии до 2050 г. В закона е заложено и създаване на комисия за климатичните промени.

За постигане на целта са предвидени два отделни плана. Един за биологичния метан или произведеното от живите организми и друг за всички останали парникови газове.

Законодателството е приветствано от екологичните организации по света, които заявяват, че Нова Зеландия ръководи света с прагматичния си подход за борба с климатичните промени.