Нова Зеландия премахва изискването за задължителна карантина на пристигащите хора в страната, информира Асошиейтед прес. Това е част от програмата за облекчаване на мерките срещу коронавируса.

Министър председателят Джасинда Ардън заяви, че изискването ваксинираните хора, пристигащи в страната, да се изолират ще отпадне от сряда. Първоначално промяната ще важи само за жители на Нова Зеландия, които се връщат у дома. Туристи все още не се допускат в страната.

Пътуващите все още са длъжни да представят негативен тест преди напускане на страната и при своето завръщане.

Ардън сподели, че се надява този жест да бъде оценен от нейните съграждани извън границите на Нова Зеландия.

Туристическия бранш също приветства тази новина, въпреки неяснотата кога ще може туристи пак да посещават страната. Международния туризъм осигурява около 20% от приходите в икономиката на Нова Зеландия, но пострада сериозно при пандемията от ковид-19.

Ардън добави, че правителството обмисля да отвори напълно границите си по-скоро от предвиденото. Първоначалната дата беше през юли за туристи от Австралия и октомври за туристи от останалия свят.

По-рано правителството премахна задължителната карантина за повечето пътуващи. Тя важи само за неваксинирани. Нова Зеландия въведе едни от най-строгите мерки срещу коронавируса от началото на пандемията.

В страната се отчита повишаване на случаите на заразени. На ден новите случаи са около 15 000, причинени от силно заразния Омикрон. За сравнение само преди 10 дни броя на заразените беше около 2000 на ден.

В последните седмици страната бе обхваната от протести срещу ограничителните мерки.

Нова Зеландия започва постепенно да отваря границите

Нова Зеландия започва постепенно да отваря границите

Страната има едни от най-строгите Covid мерки в света