Полицията на Нова Зеландия арестува в четвъртък повече от 50 души и започна насилствено да отстранява стотици протестиращи, съобщи "Ройтерс".

Демонстрантите лагеруваха пред сградата на парламента през последните три дни, за да протестират срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19 и строгите ограничения за коронавирус.

Вдъхновени от демонстрациите в Канада, продължаващи 13-и ден и блокиращи два гранични пункта със Съединените щати, няколко хиляди протестиращи тази седмица блокираха улици близо до парламента в столицата Уелингтън с камиони, коли и мотоциклети.

Протестите парализират Канада, гневни властите

Протестите парализират Канада, гневни властите

Вече 10 дни продължават демонстрациите срещу задължителните ваксини

Нова Зеландия регистрира досега малко над 18 000 заразени и 53 смъртни случая от началото на пандемията. Около 94% от хората там са ваксинирани, като ваксините са задължителни за някои служители на първа линия.

Премиерът Джасинда Ардърн каза в четвъртък на протестиращите да "продължат напред", заявявайки, че протестите не са отражение на това, което чувства мнозинството в страната.

"Всички ние искаме всъщност да продължим напред. Работим много усилено, за да се поставим в най-добрата възможна позиция, за да направим това", каза Ардърн пред репортери, след като посети център за ваксинация срещу COVID-19 в Окланд.

Ардърн призна, че всеки новозеландец има право на протест, но каза, че това не трябва да нарушава живота на другите. Отстраняването на протестиращите е оперативен въпрос за полицията, каза тя.

Европейски "конвой на свободата" иска да блокира Брюксел срещу Covid ваксините

Европейски "конвой на свободата" иска да блокира Брюксел срещу Covid ваксините

Брюкселската полиция се подготвя за антиваксъри от 27-те държави - гневно гласовито малцинство европейци

Полицията обяви , че арестуваните ще бъдат обвинени в нарушаване на собствеността и възпрепятстване и ще бъдат освободени под гаранция, за да се явят в съда.

Властите също така призоваха собствениците или шофьорите на превозни средства, блокиращи улици около сградата на парламента, да ги премахнат или ще бъдат изправени пред принудителни действия.