Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призова в неделя населението да се обедини в битката срещу COVID-19, съобщи "Ройтерс". Заради пандемията те отпразнуваха националния си празник дистанционно.

Разрастващото се огнище на силно предаващия се вариант Омикрон накара Ардърн да настоява за ваксинации.

"Всички ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да защитим нашите общности, с всички инструменти, които науката и медицината са ни дали", каза Ардърн в предварително записана реч. Единството ни е нещото, което показахме през последните няколко години. Знам, че невинаги е било лесно. Но заедно успяхме и продължаваме да преодоляваме."

Нова Зеландия започва постепенно да отваря границите

Нова Зеландия започва постепенно да отваря границите

Страната има едни от най-строгите Covid мерки в света

Данните на Министерството на здравеопазването показват, че 93% от отговарящите на условията лица на възраст над 12 години са били напълно ваксинирани и 49% от отговарящите на условията възрастни са получили бустерна ваксина, но броят на заразените продължава да нарастват.

В неделя имаше 208 нови случая в общността, след рекордните 243 предишния ден.

Денят Уайтанги, национален празник, е кръстен на региона на Северния остров, където представители на британската корона и повече от 500 местни вождове на маорите подписаха учредителен договор през 1840 г.

Маорите, които представляват около 15% от населението на Нова Зеландия, са били лишени от голяма част от земята си по време на британската колонизация. В минали години мнозина протестираха на Деня на Уайтанги за граждански и социални права, критикувайки последователните правителства, че не правят достатъчно.

През декември правителството на Ардерн създаде здравния орган на маорите, за да им осигури по-добър здравен достъп.

Нова Зеландия съкращава COVID карантината

Нова Зеландия съкращава COVID карантината

Променят се и правилата около налаганата изолация

"Ние имаме задължение да гарантираме, че всеки има достъп до здравните грижи, от които се нуждае и че не умирате по-млади от всички останали в Нова Зеландия, защото сте маори", каза Ардърн в неделя.