Американското списание "Ню Йоркър" публикува най-детайлните кадри с щурма на поддръжници на президента на САЩ Доналд Тръмп в Капитолия и възникналия хаос, пише "Таймс ъв Израел".

На видеокадрите метежниците оставят заплахи на бюрото на вицепрезидента Майк Пенс в Сената и се ровят в документи в опит да открият доказателства, че изборите са опорочени.

Почти 13-минутното редактирано видео, направено от кореспондента на списанието Люк Могелсън, акцентира върху възникналия хаос. Някои от нахлулите уверяват полицията, че са на тяхна страна, а други заплашват да ги избият.

ФБР проверява 25 000 гвардейци преди встъпването в длъжност на Байдън

ФБР проверява 25 000 гвардейци преди встъпването в длъжност на Байдън

На фона на опасения, че някои гвардейци могат да извършат нападение

На видеото е заснет и Джейкъб Ченсли от Аризона. Конспиративният теоретик от движението QAnon се прочу като рогатия "викинг", след като нахлу в Капитолия облечен с кожена шапка с рога и копие. Наричайки се "шаманът на QAnon", Ченсли води молитва в Сената, на която благодари на Исус, че им е позволил да "изпратят послание на всички тирани, комунисти и глобалисти".

При атаката загинаха петима души. До момента властите са задържали повече от 125 души.

QAnon е крайнодясно американско движение за разпространение на конспирации около развенчаната теория, че Тръмп води свещена война срещу враговете от "дълбоката държава" и мрежа за трафик на деца с цел сексуална експлоатация, която е свързана с демократите.