В събота във Франция се проведоха нови протести срещу спорния законопроект за сигурността, предаде АФП. Според критиците на новото законодателство, то ще ограничи заснемането на полицаи и публикуването на такива изображения в социалните медии. Правителството твърди, че предложеният закон е необходим, тъй като полицейските служители са станали обекти на нападения.

Тези нови мерки обаче ще затруднят документирането на случаи на полицейско насилие. В закона има текст, според който публикуването на снимки на полицаи при изпълнение на служебните им задължения се наказва с глоба до 45 хиляди евро или лишаване от свобода до една година, ако целта на публикацията е да причини телесни или психически щети на служителите.

Широк кръг от протестиращи се събраха в много френски градове, като сред тях са били и активисти от т.нар. "Жълти жилетки", които организираха масови протести в страната. Също така са присъствали и културни дейци с искания за защита на сектора в кризата.

"Имам две причини да дойда днес - закона за сигурността и също така да подкрепям културата", е казал за медиите 24-годишен стажант в държавната служба, участик в протеста. "Много магазини са отворени, метрото е препълнено, но културните обекти са затворени, въпреки че можем да приложим защитни мерки" срещу коронавируса, каза тя.

133 000 протестираха във Франция срещу полицейското насилие

133 000 протестираха във Франция срещу полицейското насилие

Нов закон забранява да се публикуват снимки и видеа на полицаи

Сред протестиращите също така са били млади хора, призоваващи за правото да се правят партита като това в Бретан, което привлече 2400 души в началото на годината.

Броят на протестиращите беше ограничен от лошото време и мерките срещу Covid-19. Франция е регистрирала 75 000 смъртни случая от коронавирус от началото на избухването и страната се готви за поредното възможно блокиране. В столицата Париж са дошли по-малко хора от очакваното. Около 3000 души са участвали в Монпелие, Южна Франция. Стотици са се появили на подобни митинги в други градове.

 Френските медии обаче твърдят, че се използва "нов национален план за прилагане на закона", за да се ограничи медийното отразяване на демонстрациите. Предложеният закон за сигурността, който вече е одобрен от Националното събрание, трябва да бъде разгледан от Сената, горната парламентарна камара на Франция, през март.

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Те призоваха за справедливост и възмездие за смъртта на Адама Траоре