Топ прокурорът на Бразилия за борба с корупцията повдига нови обвинения на държавния глава Мишел Темер, включително за възпрепятстване на правосъдието и рекет, информира БиБиСи.

Срещу други шестима политически съюзници на Темер също са повдигнати обвинения.

За втори път прокуратурата повдига обвинения срещу президента. Този път те се основават на показанията на собствениците на компанията за месо JBS. Те обвиняват Темер, че е вземал подкуп и се е опитвал да купи мълчанието на свидетел.

Бразилският президент категорично отхвърля всички обвинения.

Предишните обвинения в корупция бяха блокирани от Конгреса, който има право да реши дали президентът трябва да бъде съден.

Главният прокурор Родриго Жанот заяви в съобщение, че Темер е "действал като лидер на престъпна организация", създадена от високопоставени членове на партията му PMDB.

Той допълва, че групата е взела 190 милиона долара в подкупи в замяна сключване на договори с компании.

Собствениците на JBS са заявили пред прокурори, че са се срещнали с Темер в резиденцията му в Бразилия и тайно са го записали да обсъжда да се плати голяма сума пари на свидетел.

Последните обвинения първо трябва да бъдат приети от Върховния съд преди да бъдат изпратени за дебат в долната камара. Държавният глава обаче се радва на достатъчно подкрепа в Конгреса.