Привържениците на самопровъзгласилия се за венецуелски президент Хуан Гуайдо протестираха в Каракас и други градове на страната, което се случва за първи път от месеци, съобщиха световните информационни агенции.

Това се случва седмица след като съюзникът на президента Николас Мадуро Ево Моралес беше свален от власт след размирици в Боливия. Гуайдо вече призна за държавен глава Жанин Анес и обяви, че това е надежда за страната му.

Петима убити и 10 ранени при нови протест в Боливия

Петима убити и 10 ранени при нови протест в Боливия

Стигнало се е до сблъсъци между полицията и привърженици бившия президент Ево Моралес

Хората в Каракас са размахвали и венецуелски знамена.

"Искаме свобода, Боливия го направи, сега е ред на Венецуела", са скандирали  протестиращите.  По-малки демонстрации бяха проведени в няколко щата на страната.

"Тук съм, защото не можем да продължим да живеем така", заяви пред медиите протестиращата Марибел Рискес, 51-годишна фризьорка. "25-годишният ми син почина от рак на белия дроб, защото не можахме да намерим нужните му лекарства. Трябва да протестираме без страх, докато не сменим правителството."

Снимка 453126

Източник: EPA/БГНЕС

Гуайдо загуби скорост, дори когато протести не разтърсиха латиноамерикански страни от Еквадор до Чили. Гуайдо привлече стотици хиляди тълпи в началото на годината, но много последователи сега се съмняват, че той може да премахне Мадуро.

Привърженици на Гуайдо опитват да превземат посолството на Венецуела в Бразилия

Привърженици на Гуайдо опитват да превземат посолството на Венецуела в Бразилия

Според назначения от Гуайдо посланик, служителите сами отварят вратите на мисията

"Нека излезем на улицата отново за най-значимото ни искане: Венецуела", заяви Гуайдо в Twitter.

Привърженици на Мадуро обаче също протестираха в центъра на Каракас в подкрепа на президента.

Оценката на одобрението на Guaido е била 42% този месец, което е по-ниско от над 60% през февруари, според проучване на Caracas Datanalisis.