Офшорната компания, която е в центъра на скандала "Панамските документи", не е знаела за ¾ от клиентите си в периода на разкритията. Информацията съобщава британското издание "Гардиън", позовавайки се на журналистическо разследване.

„Панамските документи” не взеха главата на пакистанския премиер

„Панамските документи” не взеха главата на пакистанския премиер

Върховният съд на Пакистан реши, че няма достатъчно доказателства

Панамската компания "Мосак Фонсека" панически започна да търси информация за клиентите си през пролетта на 2016 г., когато се разрази международният скандал.

Но вътрешен одит на хиляди офшорни компании показва, че няма документи за реалните собственици на 75% от ошфорните фирми в Панама и 72% на Британските Вирджински острови.

Проговори информаторът от Панамските документи

Проговори информаторът от Панамските документи

Джон Доу посочва

Разкритията ще затвърдят решимостта на активисти в борбата с корупцията, които настояват офшорният сектор да стане по-прозрачен. През миналия месец те си осигуриха голяма победа във Великобритания, след като депутатите прокараха проектозакон, който задължава британските отвъдморски територии да създадат публичен регистър на собствениците на офшорни компании.

Държавният департамент: Американските власти нямат участие в изтичането на Панамските досиета

Държавният департамент: Американските власти нямат участие в изтичането на Панамските досиета

В отговор на руските обвинения...

През март от "Мосак Фонсека" обявиха, че прекратяват бизнеса си.

С новия материал се е сдобил германският вестник "Зюддойче цайтунг" и е споделен с базирания в САЩ Международен консорциум на разследващите журналисти.

Новите разкрития показват, че фирмата е изготвила доклади за властите, отнасящи се за най-малко дузина клиенти на "Мосак Фонсека" след изтичането на "Панамските документи". В някои случаи са използвани журналистически материали като доказателства.

Някои клиенти дори са се оплакали на "Мосак Фонсека", тъй като разкриването на документите ги е принудило да плащат данъци. Новото изтичане на информация включва 1,2 милиона документи, които показват, че клиенти на компанията яростно критикуват фирмата. Клиентите настояват да разберат каква информация е компрометирана, дали някакви тайни са разкрити и дали компанията е заличила цялата лична информация, пише "Нюзуик".

Новите файлове също разкриват кореспонденция между служителите преди първото изтичане до декември 2017 г.

През 2016 г. бяха разкрити 11,5 милиона документи, свързани с клиентите на панамската компания. Информацията показа как световни лидери, престъпници и други обществени фигури използват офшорни компании в чужди страни с цел избягване плащането на данъци. Новите документи подчертават, че дори от "Мосак Фонсека" не са знаели кои са им клиентите.

Финансовите детайли показват, че сред клиентите са футболната звезда Лионел Меси, семейството на президента на Аржентина и други.