Държавният департамент на САЩ заяви, че американските власти не са свързани с изтичането на информация от панамската юридическа кантора Mossack Fonseca, които придобиха известност като Панамските досиета.

В отговора на руските обвинения, че САЩ са замесени в разкриването на досиетата, говорителят на американското външно ведомство  Марк Тонър коментира, че властите във Вашингтон не само не са участвали, но дори не са били информирани за журналистическото разследване, което се провежда въз основа на Панамските документи.    

Тонър коментира, че организации, занимаващи се с журналистически разследвания, са получавали финансиране от американската агенция за международно развитие USAID, но средствата са били за медийни разследвания именно в качеството им на журналистическа дейност, а не в търсене на компромати за определени страни.   

Тонър не коментира съдържанието на документите на Mossack Fonseca.

По-рано руският президент Владимир Путин обвини САЩ за публикуването на Панамските досието, от които стана ясно, че близкият му приятел Сергей Ролдугин притежава офшорни компании с оборот от 2 милиаада долара.  

Путин отхвърли изводите на разследващите журналисти, че в  действителност става дума за негов бизнес, а виолончелистът Ролдугин е само лице на компаниите.
До момента не е дадено публично обяснение за произхода на средствата, които музикантът не би могъл да спечели от професионалната си дейност.