Новият заместник-директор на ЦРУ Джина Хеспъл е разузнавач от кариерата, който преди е ръководил таен затвор на агенцията в Тайланд, където заподозрени терористи са били изтезавани, съобщава АП.

Тя е позволявала използването на техниката за изтезание "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея се излива вода, по този начин разпитваният има усещането за давене, б.р.), която е одобрявана от държавния глава Доналд Тръмп.

Шефът на ЦРУ Майк Помпео обяви, че е избрал Хеспъл за първи заместник - за първи път жена заема толкова висок пост.

Хеспъл е с голям опит, тъй като е участвала в редица международни операции. Във Вашингтон тя е заемала няколко високопоставени позиции, включително заместник-директор на Националната служба за прикритие и заместник-директор на Националната служба за прикритие за външно разузнаване и тайни операции.

Разузнавачът също има роля в бившата програма на ЦРУ, която е свързана с изтезаване на заподозрени терористи с изключително жестоки методи, включително "уотърбординг".

Не е ясно дали изборът на Помпео е сигнал за опит за връщане на това мъчение и програмата за задържане в тайни затвори. Миналата седмица медии се сдобиха с копие на проект за указ, с който се издава заповед да се изготвят препоръки дали САЩ трябва да отворят отново тайни затвори на ЦРУ в чужбина. Също се говори за преглед на методите за извличане на информация от заподозрени терористи.

Хеспъл за кратко ръководи таен затвор на ЦРУ, където терористите Абу Зубаядах и Абд ал Рахим ал Нашири са били изтезавани с "уотърбординг" през 2002 година, според бивши и настоящи представители на разузнаването. Тя също така е помогнала да се изпълни заповед за унищожаване на видеоматериали на ЦРУ, свързани с прилагането на тази техника за изтезания. Въпреки дългогодишното разследване правосъдното министерство не повдигна обвинения.

Някои експерти изразиха "голяма тревога" от решението на Помпео.