Четиридневно предупреждение за "екстремни горещини" влезе в сила в части от Англия и Уелс в четвъртък, съобщава агенция Ройтерс. Очаква се температурите да надвишат 35 по Целзий. Новата гореща вълна може да окаже натиск върху водоснабдяването и транспортните услуги.

Метеорологичната служба съобщи, че предупредителния код кехлибар, вторият най-сериозен след червения, ще продължи до края на неделя и предупреди, че хората, уязвими на екстремни горещини, могат да се сблъскат с неблагоприятни последици за здравето.

Очаква се температурите да достигнат връх от 35C в петък и може да достигнат 36C на някои места в събота.

Голяма част от Англия и Уелс, плюс източните части на Северна Ирландия и Шотландия се очаква да бъдат "слънчеви и горещи или много горещи" в четвъртък, показа уебсайтът на метеорологичната служба.

Предупреждението следва най-сухия юли за Англия от 1935 г. насам, когато температурите се покачиха над 40C за първи път, насочвайки отново вниманието към въздействието на климатичните промени.

Други европейски нации също се сблъскаха с изпепеляваща гореща вълна през последните седмици с температури, които често надвишаваха 40 градуса.

Великобритания призова водоснабдителните компании да пестят водните запаси

Великобритания призова водоснабдителните компании да пестят водните запаси

Страната е изправена пред най-сухото лято от 50 години

По време на горещата вълна през юли Великобритания, която по-малко е свикнала с такива високи температури, се сблъска с прекъсвания на електрозахранването, повреди на летищни писти и железопътни линии и десетки пожари в Лондон, където пожарната бригада беше изправена пред най-натоварената седмица от Втората световна война.

Британският министър на околната среда Джордж Юстис в сряда призова водоснабдителните компании да вземат предпазни мерки за защита на водоснабдяването и за справяне с последиците от продължителното сухо време.

Няколко водоснабдителни компании вече наложиха ограничения върху използването на вода, а супермаркетите ограничиха продажбите на барбекюта за еднократна употреба, които пожарникарите предупреждават, че могат да запалят суха трева.

Великобритания отбелязва най-горещия ден в историята си
Обновена

Великобритания отбелязва най-горещия ден в историята си

Пожари горят около Лондон