Днес Великобритания регистрира най-високата температура в историята си - 39,1 градуса по Целзий, съобщава "Ройтерс".

Това сочат предварителни данни на британската метеорологична служба, която прогнозира още по-горещо време.

Настоящата гореща вълна, обхванала Острова, вече нанесе щети по летищните писти и железопътните линии.

Рекордната температура беше достигната преди обяд в Чарлууд, в близост до летище Гетуик в Южна Англия. Така тя надмина предишния рекорд от 38,7C, регистриран през 2019 г. Прогнозите обаче показват, че температурата може да продължи да се покачва през целия ден, надхвърляйки границата от 40C.

Снимка 581356

Източник: EPA/БГНЕС

Великобритания обяви извънредно положение заради екстремни горещини

Великобритания обяви извънредно положение заради екстремни горещини

През идната седмица се очакват рекордно високи температури

Ако бъде потвърдено, това ще бъде най-високата температура, регистрирана някога в Обединеното кралство, написа британската метеорологична служба в Туитър.

На изток от столицата Лондон голям пожар погълна домове в село Уенингтън, като пламъците обхванаха съседните сухи полета и се приближиха до историческа църква. На други места големи тревни площи около столицата горяха, обвивайки в дим главните пътища и близките райони.

Лондонската противопожарна служба обяви тревога и призова хората да не палят барбекюта.

Във Великобритания, която е изправена пред затруднения да поддържа ключови транспортни услуги при екстремни горещини или сняг, е обявено "национално извънредно положение" заради безпрецедентните температури.

Снимка 581358

Източник: EPA/БГНЕС

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че ще минат много години, преди страната да успее напълно да обнови инфраструктурата си, за да се справя с по-високите температури.

Коментарът му дойде, след като най-малко две летищни писти показаха признаци на повреда, а някои влакови релси се огънаха.

"Видяхме значителни смущения в пътуванията. Инфраструктурата, голяма част от която е изградена от викториански времена, просто не е предвидена да издържа на такива температури", отбеляза Шапс пред Би Би Си.

Той призова хората да избягват всякакви пътувания, ако  е възможно.