Нова година е основният сезонен празник в Русия. Православните в страната празнуват Коледа на 7 януари.

Тази година напомнянията за бойната в Украйна са неизбежни. Латинските букви Z, V и O - символи, възприети от руската армия, са ярко осветени близо до входа на известния парк Горки, съобщи агенция Ройтерс.

На Червения площад е издигнат павилион, където хората могат да даряват подаръци и хуманитарна помощ на войските, а отвън звучи весела музика от съветската епоха.

Коледните базари са в разгара си и блестящи ледени скулптури приветстват посетителите на парк Горки, но някои московчани признават, че им е трудно да се почувстват празнично в навечерието на новогодишни тържества.

Жители на Москва посочиха, че сезонното им пазаруване е било затруднено от въздействието на западните санкции, наложени срещу Русия заради това, което президентът Владимир Путин нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

В магазините се забелязва недостиг на западни стоки. В супермаркетите изчезват и основни хранителни продукти. Търговците изтъкват, че хората харчат по-малко за празниците в сравнение с предишните години.