През март, когато твърденията за опасностите и неефективността на ваксините срещу коронавирус се разпространяваха в социалните медии и подкопаха опитите за спиране на разпространението на вируса, някои служители на Facebook смятаха, че са намерили начин да помогнат, пише "Асошиейтед прес".

Чрез фина промяна на начина, по който публикациите за ваксините се класират в нюзфийда на хората, изследователите от компанията осъзнаха, че могат да намалят подвеждащата информация, която хората виждат за ваксините срещу COVID-19 и да предложат на потребителите публикации от легитимни източници като Световната здравна организация. 

"Като се имат предвид тези резултати, предполагам, че се надяваме да стартираме възможно най-скоро", пише служител на Facebook през март, отговаряйки на вътрешна бележка за проучването.

Вместо това Facebook отложи някои предложения от проучването. Други промени не бяха направени до април.

Когато друг изследовател във Facebook предложи да се деактивират коментарите за публикациите за ваксини през март, докато платформата може да свърши по-добра работа за справяне с дебнещите в тях съобщения против ваксините, това предложение бе игнорирано.

Критиците казват, че Facebook действа бавно, защото се притеснява, че това може да повлияе на печалбите на компанията.

"Защо не премахвате коментарите? Защото ангажираността е единственото нещо, което има значение", коментира Имран Ахмед, главен изпълнителен директор на Центъра за противодействие на цифровата омраза, група за наблюдение на интернет.

В изявление, изпратено по имейл, Facebook заяви, че е постигнал "значителен напредък" тази година с намаляването на дезинформацията за ваксините в нюзфийда на потребителите.

Вътрешните дискусии на Facebook бяха разкрити в оповестяванията, направени пред Комисията за ценни книжа и борси и предоставени на Конгреса на САЩ в редактирана форма от бившия служител на Facebook, превърнал се в информатор, Франсис Хауген. Редактираните версии, получени от Конгреса, бяха получени от консорциум от новинарски организации, включително "Асошиейтед прес".

Документите показва, че в разгара на пандемията от COVID-19 Facebook внимателно проучва как неговите платформи разпространяват дезинформация за животоспасяващи ваксини. Те също така разкриват, че служители редовно предлагат решения за противодействие на дезинформацията срещу ваксините, но без резултат.

WallStreetJournal съобщи за някои от усилията на Facebook да се справи с коментарите срещу ваксините миналия месец. Бездействието повдига въпроси дали Facebook е предпочел споровете и разделението вместо здравето на своите потребители.

"Тези хора продават страх и ярост", коментира Роджър Макнами, експерт по рисков капитал от Силициевата долина и ранен инвеститор във Facebook, който сега е сериозен критик. "Това не е случайност. Това е бизнес модел."

Белият дом обвинява Facebook и YouTube за разпространение на дезинформация за ваксините

Белият дом обвинява Facebook и YouTube за разпространение на дезинформация за ваксините

Не правели достатъчно, за да я спрат

Обикновено Facebook класира публикациите по ангажираност - общият брой харесвания, нехаресвания, коментари и повторни споделяния. Тази схема за класиране може да работи добре за безобидни теми като рецепти и снимки на кучета, но документи на Facebook показват, че когато става дума за разделящи и спорни въпроси като ваксините, класирането, базирано на ангажираност, само подчертава поляризацията, несъгласието и съмнението.

За да проучат начините за намаляване на дезинформацията за ваксините, изследователите от Facebook промениха начина, по който се класират публикациите за повече от 6000 потребители в САЩ, Мексико, Бразилия и Филипините. Вместо да виждат публикации за ваксини, които са избрани въз основа на тяхната ангажираност, тези потребители виждат публикации, избрани заради тяхната надеждност.

Резултатите бяха поразителни: почти 12% намаление на съдържание, развенчано от проверяващи факти и 8% увеличение на съдържанието от авторитетни организации за обществено здраве като СЗО или Центровете за контрол на заболяванията в САЩ.

Според вътрешните обмени служителите в компанията реагират положително. "Има ли причина да не направим това?" един служител на Facebook пише в отговор.

Facebook заяви, че е приложил много от констатациите на проучването - но се забави с още един месец, което се случи в основен етап от глобалното внедряване на ваксините.

В изявление говорителят на компанията Дани Левър каза, че вътрешните документи "не представляват значителния напредък, който постигнахме оттогава в популяризирането на надеждна информация за COVID-19 и разширяването на нашите политики за премахване на по-вредната дезинформация за COVID и ваксините".

Компанията също така каза, че е отнело време за разглеждане и прилагане на промените.

NBC: Антивакс групи, организирани в социални мрежи, започват да нападат граждани и лекари

NBC: Антивакс групи, организирани в социални мрежи, започват да нападат граждани и лекари

Те са против всичко и всички, които се борят с дезинформацията, призовават за отказ от болница, умират, отказвайки лечение, повличат и своите близки

И все пак необходимостта от спешни действия не можеше да бъде по-ясна: по това време щатите в САЩ въвеждаха ваксини за най-уязвимите - възрастните и болните. Служителите в общественото здравеопазване бяха притеснени. Само 10% от населението бе получило първата си доза ваксина срещу COVID-19. А една трета от американците са мислили да пропуснат изцяло ваксинацията, според анкета на Центъра за изследвания на "Асошиейтед прес" - NORC.

Въпреки това служителите на Facebook признаха, че "нямат представа" колко лоши са настроенията срещу ваксините в секциите за коментари на публикации във Facebook, но проучване на компанията през февруари установи, че цели 60% от коментарите в публикациите за ваксини са против ваксините.

Още по-лошото е, че служителите на компанията признаха, че не са действали срещу тези коментари, нито са имали политика за премахването им. "Способността ни да откриваме тези неща в коментарите е лоша на английски - и по принцип не съществува другаде", се казва в друга вътрешна бележка, публикувана на 2 март.

Жителят на Лос Анджелис Дерек Берес, автор и фитнес инструктор, вижда, че антивакс съдържанието процъфтява в коментарите всеки път, когато популяризира имунизации в акаунтите си в Instagram (собственост на Facebook). Миналата година Берес започва да хоства подкаст, след като забелязва, че конспиративните теории за COVID-19 и ваксините се въртят в социалните медии на влиятелни хора в сферата здраве и уелнес.

По-рано тази година, когато Берес публикува своя снимка, на която се ваксинира с COVID-19, някои в социалните медии му казват, че вероятно ще умре след шест месеца. "Секцията за коментари е пожар в кофа за боклук за толкова много хора".

Някои служители на Facebook предлагат да се деактивират всички коментари на публикации за ваксини, докато компанията работи по решение.

"Интересува ме предложението ви за премахване на всички коментари в публикации за ваксини като временно решение, докато не намерим начин достатъчно да прецизираме вредното съдържание за премахването му", пише служител на Facebook на 2 март.

Предложението не стига доникъде. 

Вместо това главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви на 15 март, че компанията ще започне да етикетира публикации за ваксини, които ги описват като безопасни.

Този ход позволи на Facebook да продължи да получава голяма ангажираност - и в крайна сметка да печели - от коментарите срещу ваксините, коментират от Центъра за противодействие на цифровата омраза.

"Фейсбук взе решения, които доведоха до това, че хората получават дезинформация, която накрая причинява тяхната смърт. Към този момент вече трябва да има разследване на убийства."

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Най-малко ваксинираната страна в ЕС и с постоянно покачваща се смъртност, плодородна почва за всякакви конспирации