Няма доказателства лидерите на "Хизбула" да са замесени в убийството на бившия премиер на Ливан Рафик Харири, съобщава "Таймс ъв Израел", позовавайки се на агенции.

Председателстващият съдия в подкрепян от ООН трибунал в Холандия започна да чете присъдата в процес срещу четирима членове на ливанската групировка, които са съдени задочно по обвинения в убийство на бившия ливански премиер при бомбено нападение. Съдията каза, че доказателствата срещу подсъдимите са "почти напълно обстоятелствени".

Президентът на Ливан няма да подава оставка заради експлозията

Президентът на Ливан няма да подава оставка заради експлозията

Ако го направи, това означава нови избори, а още не му е времето

Присъдата беше отложена с близо две седмици, за да се почетат жертвите на още една унищожителна експлозия - взривяването на близо 3000 тона амониев нитрат, съхраняван на пристанището в Бейрут. Експлозията на 4 август уби около 180 души и рани повече от 6000 души, също така остави около 300 000 души без дом. Инцидентът вкара страната в още по-дълбока криза заради икономическите и политически проблеми.

Председателстващият съдия Дейвид Ре призова за минута мълчание преди да започне заседанието.

Той каза, че писменото решение е повече от 2600 страници с 13 000 бележки.

Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение

Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение

В социалните мрежи се разпространиха призиви протестиращи

Обрисувайки сложната политическа ситуация преди убийството, Ре обяви, че в месеците преди ликвидирането му Харири е бил поддръжник на намаляване на влиянието на Сирия и "Хизбула" в Сирия. Той добави, че съдиите са отчели, че Сирия и "Хизбула" може би са имали мотиви да ликвидират Харири и някои от политическите му съюзници, но Ри добави, че "няма доказателства", че ръководството на "Хизбула" и Сирия е замесено в атентата с камион бомба.

Присъдите могат да увеличат напрежението в Либия. Харири беше най-влиятелният сунитски политик в Ливан по време на убийството му на 14 февруари 2005 г., докато подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" е шиитска.

Процесът се завъртя около ролята на четирима членове на ливанската групировка в самоубийствения атентат, който уби Харири и други 21 души, а рани 226 души. Прокуратурата базира случая си предимно на информация от мобилни телефони, използвани от авторите и изпълнителите на плана.

По-късно международните съдии обявиха, докато четат присъдата, предаде АФП, че има достатъчно доказателства, които свързват двама членове на "Хизбула" с телефонни разговори относно плановете за убийството на Харири.

Те обаче обявиха, че няма достатъчно доказателства, за да се обвържат други двама заподозрени.

Съдиите казаха, че няма и доказателства за пряка връзка между убийството и Сирия и "Хизбула".

Трибуналът на ООН призна един член на "Хизбула" за виновен и оправда останалите трима.

Салим Аяш е признат за виновен по пет обвинения, свързани с убийството на Харири.