Премиерът на Полша Беата Шидло заяви, че не вярва, че ЕС ще наложи санкции на страната й заради приети от новото правителство закони, които са критикувани от Брюксел, цитирана от АП.

Вчера Европейският съюз предприе безпрецедентна процедура по разследване дали приетите от полското правителство нови закони нарушават демократичните правила на ЕС. Това е първата стъпка от процедура, която може да доведе до отнемане на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС.

Брюксел с безпрецедентна процедура срещу Полша

Брюксел с безпрецедентна процедура срещу Полша

Промените в медийната област засягат независимостта

Шидло добави, че не вярва, че ЕС може да наложи санкции на Полша, защото „Европейската комисия не може да накаже никого”. Но министър-председателят поясни, че Общността може да предложи стъпки, които Полша трябва да предприеме.

„Не казвам, че не правим грешки”, каза още тя пред TVN24.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че започва „първоначално оценяване” според механизма за защита на върховенството на закона, който дава правомощия на Брюксел да „дисциплинира”страните членки, които са се отклонили от стандартите и ценностите на ЕС.

Механизмът позволява на Комисията да притисне страна членка да промени всяка мярка, която се разглежда като „систематична заплаха” за фундаменталните ценности на ЕС.

Отношенията между Брюксел и Варшава се влошиха, откакто партия „Право и справедливост”, водена от евроскептика Ярослав Качински, се върна на власт в Полша през октомври 2015 година след 8 години в опозиция.

Миналата седмица полският президент Анджей Дуда одобри спорни закони, които позволяват на управляващата партия да назначава ръководителите на обществените медии, а също така да избира съдии в Конституционния съд на Полша.