Премиерът на Македония Зоран Заев проведе едночасов телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас, но няма признаци двете страни да са сключили историческо споразумение за спора за името, информира Greek Reporter.

По-рано днес Заев заяви, че са близо до постигане на споразумение за името.

Близо сме до споразумение с Атина за името, оповести Заев

Близо сме до споразумение с Атина за името, оповести Заев

Днес ще проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас

В съобщение на пресслужбата на гръцкия премиер се казва, че двамата са провели едночасов разговор днес следобед.

Според "Катимерини" разговорът е проведен в "добра атмосфера".

Уточнява се, че друг телефон разговор е заплануван за утре сутринта.

По информация на МИА, позовавайки се на македонското правителство, двамата са разговаряли по останалите неуточнени въпроси и са разгледали няколко идеи за решение на спора за името на Македония.

Атина е помолила Скопие да премахне всички членове в конституцията на Македония, които се възприемат като иредентистки и приеме новото име да е erga omnes ( цялостна употреба - двустранна, международна и вътрешнополитическа - Бел. ред.).

Според непотвърдена информация Заев ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел в сряда и ще представи пред нея предложения за разрешаване на спора.

През миналата седмица гръцкият външен министър, който е провел 90-минутна среща с Ципрас по-рано днес, заяви, че очаква спорът за името да бъде разрешен скоро, като вариантите са "Нова Македония", "Горна Македония" и "Северна Македония".