Няма следи от взривни вещества по жертвите от катастрофиралия пътнически самолет на EgyptAir в Средиземно море през май 2016 г. Това заяви пред Франс прес източник, близък до френското следствие.

Разкритието, според източника, "затваря вратата" за теорията на Египет, че самолетът Airbus A320 е бил взривен в небето, докато е летял от Париж до Кайро. На борда на самолета имаше 66 души.

Откриха следи от взрив по останките на падналия самолет на EgyptAir

Откриха следи от взрив по останките на падналия самолет на EgyptAir

Самолетът падна в Средиземно море през май

EgyptAir MS804 изчезна от радарите над Средиземно море на 19 май. Самолетът катастрофира в акваторията между Крит и крайбрежието на Северен Египет.

"Не е имало експлозия" на борда на самолета, защото "не са открити следи от барут", изтъкна източникът, допълвайки, че са взети проби от останките на 8 от 15-те загинали френски граждани.

Египетски самолет изчезна над Средиземно море
на живо

Египетски самолет изчезна над Средиземно море

По данни на „Ал Арабия” жители на гръцки остров са забелязали рано сутринта взрив в небето

Египетските власти предадоха останките на роднините през януари.

Според източника дългоочакваните резултати "наскоро" бяха съобщени на тримата разследващи съдии по случая в Париж.

Откритията "само служат като потвърждение на теорията на френските следователи от самото начало, че това е инцидент, а не акт на терор", каза още източникът и добави, че "това определено затваря вратата за твърденията, че е свързано с тероризъм".

През декември 2016 г. официалната разследваща комисия на Египет обяви, че е открила следи от експлозиви по жертвите, но френските представители отказаха да направят заключение за причината за инцидента.

Никаква група не е поела отговорност за катастрофата, при която загинаха също 40 египетски граждани и 10 души екипаж.

Френското следствие смята, че механичен проблем е предизвикал катастрофата, пояснявайки, че е избухнал пожар в или до пилотската кабина на самолета преди да падне от височина близо 7 км.