Руската военна авиация е бомбардирала четири болници в северозападната част на Сирия през месец май, съобщи в. "The New York Times". Данните са от комуникацията между руските военни, данните за полетите и от свидетелски показания. На сайта на вестника са публикувани снимки и видео от атаките.

Според информацията на "The New York Times", бомбардировките са извършени на 5 и 6 май в провинция Идлиб. Регионът е под контрола на сирийската опозиция.

В публикацията се посочва, че с действията си руските военни целят да унищожат центровете на съпротивата срещу режима на Башар Асад.

Посочва се, че към момента на въздушните удари една от болниците е била евакуирана, но в другите са загинали хора.

Бомбардираните болници са фигурирали в списък със здравни заведения, който е предаден в ООН, за да се предотвратят атаките срещу тях. В публикацията се казва още, че информацията от списъка е достъпна за руските военни.

Десетки хиляди бягат към Турция от оглавяваната от Русия яростна атака в Идлиб

Десетки хиляди бягат към Турция от оглавяваната от Русия яростна атака в Идлиб

60 000 души са избягали само през последните четири дни

По данни на ООН, от края на април до средата на септември руските и сирийските правителствени войски са нападнали 54 болници на територията, контролирана от опозицията.

Нападението срещу болници се смята за военно престъпление. От външното министерство на Русия са отказали коментар по разследването на "The New York Times", като са отбелязали, че руските военни нанасят удари по старателно проверени цели. По-рано Москва нееднократно отричаше, че има нещо общо с атаките срещу граждански обекти.