Авторитетното американско издание “Ню Йорк таймс” призова за по-строг контрол над оръжията след новите масови нападения в САЩ.

За първи път от 1920 година вестникът публикува редакторски материал на главната си страница.

В материала, озаглавен „Пистолетната епидемия”, се описва като „морално възмущение и национален позор хората да могат да купуват легално оръжия, създадени специално да убиват с брутална скорост и ефективност". Изданието призовава за драстично намаляване на оръжията и „премахване на някои големи категории оръжия и муниции”.

Не е необходимо специално да се дебатират думите, поместени във Втората поправка (...Правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъде нарушавано – б.р.). Няма безгранично право и не е имунизирано от разумна регулация”, подчертава се в материала на редакторите на вестника.

В съобщение издателят на „Ню Йорк таймс” Артур Сулцбергер заявява, че вестникът е поместил редакторски материал на главната си страница за първи път от много десетилетия, за да „изпрати силно и видимо послание на разочарование и силна болка по отношение неспособността на страната да се справи с бича оръжия”.

Дори в тази дигитална епоха главната страница остава изключително силен и мощен начин за показване на казуси, които изискват внимание. И кой проблем е по-важен от провала на държавата да защити гражданите си”, попита той.

Редакторската статия отразява задълбочаващия се дебат за законите за използване на оръжие след поредните атаки – в Колорадо Спрингс на 27 ноември и в Сан Бернардино в сряда.

За последен път вестникът помести на главната си страница редакторски материал през юни 1920 година, в който се оплаква относно номинацията на Уорън Хардинг (1921–1923 г.) от Републиканската партия за президент на САЩ.

В четвъртък на главната си страница The Daily News помести съобщения на политици от Републиканската партия в "Туитър", които се молят за жертвите. Медията излезе със заглавие: „Бог няма да оправи това”.