Ню Йорк вече има право да прилага нов широкообхватен закон, който забранява носенето на оръжие на "чувствителни места", като училища, детски площадки и на "Таймс Скуеър", съобщава "Асошиейтед прес".

Това постанови Върховният съд на САЩ в сряда, като позволи на закона да остане в сила, докато тече съдебно дело за него.

Съдиите отхвърлиха иск на собственици на оръжия в Ню Йорк, оспорващи закона. Те настояваха Върховният съд да отмени решение на Федералния апелативен съд, позволяващо прилагането на закона.

Апелативният съд не е приключил разглеждането на делото и съдиите не са склонни да се произнесат при тези обстоятелства. Магистратите все още могат да разгледат частния случай и закона по-общо в бъдеще.

Забраняват оръжията на ключови места в Ню Йорк

Забраняват оръжията на ключови места в Ню Йорк

"Таймс Скуеър" става зона, свободна от оръжия

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул приветства действията на съда.

"Радвам се, че това решение на Върховния съд ще ни позволи да продължим да прилагаме законите за оръжията, които сме въвели точно с тази цел. Вярваме, че тези обмислени, разумни разпоредби ще помогнат за предотвратяване на насилието с оръжие", заяви тя.

Миналата година законодателният орган на Ню Йорк прие, а губернаторът демократ Кати Хочул подписа закон, съгласно който се ограничава притежанието на огнестрелни оръжия на чувствителни места, като този закон влезе в сила от 1 септември.

Това беше част от реакцията на решение от края на юни на Върховния съд на САЩ с консервативно мнозинство, който подкрепи правото на американците да напускат домовете си въоръжени, отменяйки закон на Ню Йорк от 1913 г., ограничаващ носенето на огнестрелни оръжия.

Ню Йорк забранява носенето на оръжие на обществено място

Ню Йорк забранява носенето на оръжие на обществено място

Законът близа в сила от 1 септември