Възможностите на Великобритания да се бори с тероризма ще бъдат “много по-ефективни”, ако Лондон действа съвместно с европейските си съюзници.

Това смята американският президент Барак Обама в статия за „Дейли телеграф”, цитирана от БиБиСи.

Според него членството на Обединеното кралство в ЕС увеличава влиянието на страната по света.

Обама пристигна на тридневно посещение във Великобритания вчера вечерта.

Преди да се срещне с премиера Дейвид Камерън по-късно днес американският президент и жена му Мишел ще присъстват на частен обяд на британската кралица и херцога на Единбург в двореца „Уиндзор” – ден след 90-годишният рожден ден на Елизабет II. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, както и принц Хари, също поканиха Обама на вечеря в двореца Кенсингтън в петък вечерта.

Камерън определи като "скала за нацията" честващата 90-ия си рожден ден кралица Елизабет II

Камерън определи като "скала за нацията" честващата 90-ия си рожден ден кралица Елизабет II

Кралицата ще прекара деня в двореца Уиндзор

Намесата на американския президент в темата за предстоящия на 23 юни референдум за членството на страната в ЕС е горещо дебатирана и дори някои от поддръжниците Лондон да напусне съюза я определят като „лицемерие”.

Обаче в статията Обама признава напълно, че въпросът трябва да бъде решен от британския народ. Но той също предупреждава, че „...резултатът от вашето решение е въпрос, който дълбоко интересува САЩ”.

Президентът пише също, че отношенията на САЩ с Великобритания са толкова тесни, че „ние проливаме кръв заедно на бойното поле”.

ЕС не намали влиянието на Великобритания – напротив, увеличи го. Силна Европа не е заплаха за глобалното лидерство на Обединеното кралство,  а по-добро - увеличи глобалната роля на Великобритания, смята той.

Според него Лондон печели от членството си в ЕС по отношение на трудов пазар, търговия и икономически ръст.

С този вид сътрудничество – от споделянето на разузнавателна информация и контратероризъм до сключване на споразумения за откриване на работни места и икономически ръст  - ние ще бъдем далеч по-ефективни, ако се разшири в Европа. Сега е време за приятели и съюзници да действат заедно, изтъкна още той.

Но в статия за „Сън” кметът на Лондон Борис Джонсън, който е сред водачите на кампанията „Гласувайки за напускане”, пише, че виждането на президента Обама е изключителен пример за принципа „прави това, което казвам, но не прави, това, което аз правя”.

Той описа позицията на американския държавен глава като „непоследователна” и „откровено лицемерна”.

Американците никога няма да приемат нещо като ЕС или за техните съседи в техния регион. Защо трябва да смятат, че това е правилно за нас, попита Джонсън.

Той описа коментара, че Великобритания може да бъде по-влиятелена в ЕС, а не извън съюза като „безсмислица”.

Обама се срещна с кралското семейство по време на държавно посещение през 2011 година.