Увеличават се страховете около провеждането на президентските избори в САЩ през ноември, след като стана ясно, че Пощенската служба (USPS) предупреди, че не може да гарантира, че всеки пуснат глас по пощата ще бъде преброен в почти всеки щат в страната. Отделно бившият президент Барак Обама обвини настоящия лидер Доналд Тръмп, че се опитва да "попречи на хората да гласуват".

В писма до 46 щата и Окръг Колумбия от USPS отбеляза, че не могат да гарантират, че всички пуснати бюлетини по пощата на изборите през ноември ще пристигнат навреме за преброяването им, което може да засегне милиони гласоподаватели в почти цялата държава.

Информацията първо бе съобщена от "Вашингтон пост", пише "Гардиън".

Рекорден брой американци се очаква да гласуват по пощата заради пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 160 000 души в САЩ.

Едно от писмата бе изпратено до изборните власти в Пенсилвания. В него USPS предупреждават, че една седмица за гласуване по пощата може би не е възможно.

Пенсилвания е един от ключовите щати. Той бе спечелен от Доналд Тръмп с по-малко от 1% през 2016 г. и може да играе решаваща роля на изборите и тази година. Избирателите могат да поискат да гласуват по пощата седем дни преди изборите, но върнатите бюлетини след изборния ден не могат да бъдат преброени.

В отговор на зараждащата се криза с USPS Барак Обама, който като цяло избягва да атакува Тръмп директно, този път нападна наследника си.

Според него ситуацията е "уникална в съвременната политическа история", а именно "президент, който ясно се опитва да попречи на хората да гласуват". Според Обама това е нечувано.

Гласуването по пощата е един от най-политизираните въпроси в САЩ през последните месеци. Тръмп многократно се оплаква, че бъдещият кандидат на демократите Джо Байдън ще спечели изборите при гласуване по пощата, тъй като щяло да доведе до изборни нередности. Експерти обаче потвърждават, че гласуването по пощата е безопасно, като подчертават, че самият Тръмп и негови роднини многократно са използвали тази система.

Демократите предлагат 3,6 милиарда долара финансиране за подпомагане на щатите да организират гласуването и други 25 милиарда долара за USPS, за да позволи на 180 млн. гласоподаватели да упражнят правото си на глас.

Но Тръмп отново заяви, че е против тези мерки.