Бившият президент на САЩ Барак Обама отправи явни критики към своя наследник на поста Доналд Тръмп, съобщи The Guardian.

Първият чернокож президент на САЩ отдаде почит към делото на покойния Нелсън Мандела. Обама присъства на церемония по случай 100-годишнината от рождението на Мандела в Йоханесбург.

Казах на Тръмп само да преименува „Обамакеър”, разкри Барак Обама

Казах на Тръмп само да преименува „Обамакеър”, разкри Барак Обама

Той разкри, че е казал пред Тръмп да запази "Обамакеър"

В речта си Обама призова за зачитането на правата на човека като основна ценност на човечеството. Обама обаче внезапно отправи и упреци към президента Тръмп, макар и да не спомена името му. Обама заяви, че осъжда политиците, които търгуват с политика на страха и които отричат обективната реалност.
По думите му когато тези политици са хванати в лъжа, те само удвояват лъжата.

В може би най-важната си реч след напускането на президентския пост, Обама се възползва от ситуацията и заяви пред 15-хилядната публика в Йоханесбург, че "политиката на страха, обидата и ограничаването" е движение, което се развива с "темпо, невъобразимо само преди няколко години".

Туск сряза Тръмп: Да наричаш ЕС враг на САЩ е фалшива новина

Туск сряза Тръмп: Да наричаш ЕС враг на САЩ е фалшива новина

"Америка и ЕС са най-добри приятели"

Без да спомене името на Тръмп в цялата реч, Обама заяви, че политическите лидери напълно загубват срама си, когато са хванати в лъжа. По думите му само няколко години след управлението му, подобни политици "просто правят някакви неща в политиката" и вече дори не показват неудобството си и срама си, когато бъдат хванати в крачка.

През 2017 година при първото си посещение в Африка, след като Обама вече не беше президент, той отново отправи подобни послания. Тогава Обама заяви, че отричането на фактите в епохата на постистината може да пречупи демократичните ценности и може да има тежки последствия за обществата. Като пример той сподели това, че някои политици (като Тръмп) успяват да нарекат глобалното затопляне "натруфена измислица" дори след като по темата има широк научен и експертен консенсус.

"За да може демокрацията да функционира, трябва да вярваме в обективната реалност, трябва да вярваме във фактите. Без факти няма основание за сътрудничество. Ако кажа, че това е подиум, а вие кажете, че това е слон, за нас ще бъде трудно да си сътрудничим и да се обединим", подчерта Обама година по-късно.

Меркел пред Обама: Длъжна съм да защитя либералния международен ред след избирането на Тръмп

Меркел пред Обама: Длъжна съм да защитя либералния международен ред след избирането на Тръмп

Роудс си спомня, че Меркел почти се е разплакала

Във връзка с делото на Мандела първият чернокож президент на САЩ заяви, че историята не веднъж ни е показала колко лесно хората могат да бъдат убедени да се обърнат срещу онези, които изглеждат различно, или онези, които се изповядват по различен начин. Заради това той припомни, че страните, които не полагат необходимите усилия в борбата срещу национализма, ксенофобията и дискриминацията, рано или късно биват поглъщани от гражданска война или вътрешни конфликти. "Проверете в историческите книги", призова Обама.