Американският президент Барак Обама наблегна на съвместната борба с глада и подпомагането на земеделието в развиващите се страни в речта, с която бе открита срещата на Г8 в Кемп Дейвид, предаде Voice of America.

По думите му,САЩ имат моралното задължение да оглавят тази борба. Целта е през следващите 10 години 50 милиона души да бъдат спасени от бедността.

Държавният глава призна добрите резултати от инициативите на Г8 в тази сфера от 2009 досега (22 млрд. долара, отпуснати за земеделие в най-бедните страни), но допълни, че има още много какво да се направи. 

Той се обърна по-специално към лидера на Африканския съюз и лидерите на Етиопия, Танзания и Гана, които ще бъдат едни от първите, на които ще бъде помогнато.

Президентът обърна внимание на факта, че все още има много неизползвана земя в Африка, която е подходяща за земеделие.

Обама се върна 50 години назад и припомни какво място е заемала Африка сред износителите на храни. Според него, няма причина да не бъдат върнати тези позиции днес.

На срещата на Г8 присъстват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, САЩ, Великобритания и представителите на ЕС.

Индия, Китай и Бразилия не участват на срещата, въпреки че са ключови играчи на международната сцена.

Според анализатори отсъствието на руския президент Владимир Путин и все още крехките отношения между германския канцлер Ангела Меркел и новия френски президент Франсоа Оланд ще окажат влияние за ефективността на срещата и вероятно няма да се постигнат големи резултати.