Американският президент Барак Обама официално получи Нобеловата награда за мир за 2009 година. Това стана по време на тържествена церемония в кметството на Осло.

В речта си Обама заяви, че войната понякога е необходима и оправдана, дори когато приема Нобеловата награда за Мир.

Обама призна, че много хора чувстват, че той не е направил достатъчно, за да заслужи наградата, която получава в Осло.

Барак Обама

Мирът е цел, но войната понякога е оправдана.

Той също отбеляза, че наскоро е разпоредил разполагането на още 30 000 американски войници в Афганистан.

По думите му трябва да се намери баланса между изолацията и поетите ангажименти.

По време на речта си Обама каза още, че хората трябва да приемат „мъчителната истина" , че насилието не може да бъде изкоренено и нациите понякога трябва да поведат война, за да защитят гражданите си от злите режими или терористичните групи.

Президентът изложи обстоятелствата когато една война е оправдана - при самозащита, при оказване на помощ на друга страна и по хуманитарни причини, като например, когато цивилни са избивани от собствените им правителства или гражданска война заплашва да погълне цял район.

"Убеждението, че мирът е желателен, рядко е достатъчно, за да го постигнем", каза той.
Обама също така говори открито за цената на войната, казвайки при военното разгръщане в Афганистан, което той нареди преди 9 дни , "някои ще убиват, други ще бъдат убити."

"Няма значение колко е оправдана, войната вещае човешка трагедия", каза той.

Обама отбеляза, че мирните движения не са могли да спрат армиите на Хитлер, така както преговорите не могат да убедят лидерите на Ал-Кайда да се разоръжат.

 

В речта си Обама споменава думата война 44 пъти.

Да се приеме това не е циничен призив, а признаване на несъвършенствата на човека, заяви Обама.

Ненасилието, практикувано от такива лидери като Ганди и преподобния Мартин Лутър Кинг, трябва да бъде ръководна сила, отбелязя американският държавен глава.

Пацифизмът им, по думите на Барак Обама, не може да бъде приложен и възможен във всяко обстоятелство, но „любовта, която те показаха и вярата им в човешкия прогрес трябва винаги на бъде водеща сила."

Из речта на Обама

Приемам тази чест с дълбока благодарност и голямо смирение. Това е награда, която говори за нашите най-високи стремежи - за това, че при всичката жестокост и трудности на нашия свят, ние не сме само пленници на съдбата.

Може би в крайна сметка причината да получа тази награда е фактът, че аз съм главнокомандващ на една нация, която е по средата на две войни.

Едната от тези войни отива надолу. Другата е конфликт, който Америка не търси; в не го сме свързани с още 43 държави - включително и Норвегия - в опит да защитим себе си и всички народи от по-нататъшни атаки.