Президентът на САЩ Барак Обама изрази оптимизъм, че Русия в крайна сметка ще промени позицията си и ще одобри необходимостта сирийският президент Башар Асад да напусне властта, за да се сложи край на продължаващата близо 5 години гражданска война, цитиран от АП.

Но той все пак предупреди, че Русия няма да промени позицията си бързо.

След обсъждане на сирийската криза със световни лидери, Обама призова на пресконференция край Париж, където участва на световната конференция за климата, Турция и Русия да разрешат проблемите си, тъй като подкопават усилията срещу ДАЕШ („Ислямска държава”). Той призова двете държави да насочат вниманието си към ДАЕШ.

По думите му възможно е през следващите месеци Русия да „промени сметките си” и да оттегли подкрепата си за Асад.

Не очаквайте да видите 180-градусов завой в тяхната стратегия през следващите няколко седмици. Те инвестираха години за поддържането на Асад на власт. Тяхното присъствие там е в подкрепа на сирийския президент. Ще отнеме известно време, за да се промени начинът им на мислене по този казус, уточни той.

Американският президент очаква дипломатическите преговори във Виена да достигнат до съгласуване на политическо споразумение за прекратяване на войната в Сирия, а в същото време водената от САЩ международна коалиция да засили натиска върху ДАЕШ.

Обама заяви още, че не очаква Русия, както и до момента, да насочи усилията си само към „Ислямска държава”. Той се надява обаче локално примирие в райони в и около Сирия да сложи край на сирийско-руските бомбардировки по позиции на бунтовниците.

„Уверен съм, че сме на печелившата страна”, каза Обама по отношение на Сирия и „Ислямска държава” и изрази надежда Путин да приеме реално заплахата от „Ислямска държава”. По думите му Путин трябва да разбере, че няма военно решение в Сирия.

Обама говори и за очакваните резултати от конференцията за климата.

Според него части от готвеното световно споразумение за климата в Париж трябва да бъдат правно обвързани, за да има прозрачност, а също така трябва да бъдат подлагани на периодичен преглед.

Именно въпросът за правното обвързване на споразумението е най-важният по време на двуседмичните преговори за климата в Париж, тъй като ще задължи всички държави да намалят въглеродните емисии, водещи, според учените, до глобално затопляне на планетата.

Обама ще има малък шанс да прокара подобно споразумение през контролирания от Републиканската партия Конгрес, тъй като републиканците са против напълно обвързващ нов договор за климата в борбата срещу глобалното затопляне.

Белият дом търси компромис, при който части от споразумението да бъдат правно обвързани, а други не.

Всичко това ще бъде трудно, трудно е 200 държави да се съгласят за нещо, категоричен е президентът на САЩ. Според него повече от 180 държави следват САЩ и Китай в обявяването на целите за намаляването на климатичните изменения.

Световните лидери спорят по въпроса, но те не спорят дали климатичните промени са реални, изтъкна още той.