Одобрителният рейтинг на американския президент Барак Обама достигна до рекордните 54% през втория му мандат. Това става ясно от ново социологическо проучване на CNN/ORC.

Скокът на рейтинга на американския лидер идва след речта му пред конвента на Демократическата партия, на който той потвърди подкрепата си за Хилари Клинтън като кандидат-президент на демократите.

Рейтингът му падна до 50% след конвента на Републиканците, но след това се увеличи до 54%. 45% пък не одобряват президентството на Обама.

Увеличението на подкрепата идва предимно от по-младите американци. Той набира 9% повече подкрепа сред тези, които са на под 45-годишна възраст, докато губи сред тези, които са на 45-годишна възраст и по-възрастни. Също получава по-голяма подкрепа от политически независимите и умерените – 9% сред всяка група.

В сравнение с втория мандат на други президенти рейтингът на Барак Обама на този етап от президентството му е същият като този на Роналд Рейгън през 1988 година, но изостава от този на Бил Клинтън през 2000 г. – 57%.

Повечето от анкетираните (64%) смятат, че ако Клинтън бъде избрана, тя ще се придържа основно към политиките на Обама, а 33% пък мислят, че ще са различни.

В проучването, проведено от 29 до 31 юли, са участвали 1 003 души.