Американският президент Барак Обама представи мерките на правителството за решаване на проблема със „свинския грип", съобщи АП.

Президентът Барак Обама изрази надежда, че вирусът няма да промени вида си и да се превърне в смъртоносен, а ще премине както „обикновените вируси на грип". Специалисти по здравеопазването съобщиха, че вирусът вече е много по-безобиден, отколкото в началото.

„Аз съм оптимист, че ще успеем да се справим с това достатъчно ефективно", заяви Обама по време на срещата със специалисти по здравеопазването и водещи епидемиолози в страната. Той увери, че страната е взела всички необходими мерки за справяне с вируса и при евентуално неблагоприятно развитие на ситуацията.

Той допълни, че е по-добре да се вземат прекалени, отколкото недостатъчни мерки срещу грипа и обеща, че правителството ще продължи да инвестира ресурси за борба с вируса. 

„Това е нов щам на вируса и понеже не сме изградили имунитет срещу него, много по-вероятно е да станем потенциални жертви на „свинския грип", заяви американският президент.

„За разлика от останалите щамове на животински вируси, които вече познаваме, този се разпространява от човек на човек. По този начин е много по-вероятно да възникне пандемия, което е и основната причина да действаме бързо и агресивно", категорично заяви Барак Обама. 

Още 20 училища да бъдат затворени в САЩ до края на седмицата заради опасността от бързото разпространение на „свински грип", предложи министърът на образованието Арне Дънкан. Има и предложение на учителите и учениците да бъдат дадени листовки ценни съвети за това как да наваксат с пропуснатия материал. 

Правителството следи отблизо развитието на случаите с болни от "свински грип" американци. 

По данни на Световната здравна организация броят на заразените с болестта надхвърли 650. Освен Мексико, откъдето и тръгна вирусът, заразата е регистрирана в Канада, Нова Зеландия, Китай, Израел и осем европейски нации.