Президентът на САЩ Барак Обама похвали политическата "визия" на премиера на Италия Матео Ренци и разкритикува правилата на ЕС за контрол на националните бюджети, цитиран от Ройтерс.

"Вярвам, че строгите мерки за икономии допринасят за забавяне на икономическия ръст в Европа", каза той в интервю за всекидневника la Repubblica преди визита на Ренци във Вашингтон.

Обама добави, че италианският премиер разбира необходимостта от реформи за увеличаване на продуктивността и стимулиране на инвестициите.

Коментарите на американския лидер са важна подкрепа за Ренци преди запланувания референдум за конституционна реформа в Италия, който може да предреши бъдещето на италианския лидер. Освен това това Ренци е изправен пред още една неизвестна - фискалният дефицит за 2017 година е по-висок от съгласуваното с ЕС по-рано.

Според американския президент европейските политики, целящи поставяне на таван на бюджетния дефицит и намаляване на дълга, са довели до години на стагнация и висока безработица в няколко държави.

Заради това аз вярвам, че визията и амбициозните реформи на премиера Ренци са толкова важни. Ренци признава необходимостта от правене на инвестиции, необходими за устойчив растеж и работни места, и увеличаване на възможностите, поясни Обама.

Италианският премиер предприе реформи на пазара на труда, в държавния апарат и образованието, но все още италианската икономика е изправена пред хронични проблеми.

Ренци заяви, че ще подаде оставка, ако загуби референдума на 4 декември. Той иска намаляване на ролята на Сената и орязване властта на регионалните правителства. Социологическите проучвания показват, че повечето ще гласуват с "не" на промените.