Близо 890 000 копия на новата книга на Барак Обама "Обетована земя" (A Promised Land) са продадени в САЩ и Канада за първите 24 часа след пускането й на пазара. Книгата е на път да се превърне в най-продавания президентски мемоар в съвременността, пише "Гардиън".

Продажбите през първия ден, които са рекорд за издателската къща Penguin Random House, включват предварителни поръчки, електронни книги и аудио.

"Ние сме развълнувани от продажбите през първия ден", коментира Дейвид Дрейк от издателската къща.

Единствената книга на бивш обитател на Белия дом, която се доближава до тази цифра, е мемоарите на Мишел Обама Becoming. Мишел Обама продаде 725 000 копия в Северна Америка през първия ден. От публикуването на книгата през 2018 г. са продадени над 10 милиона копия по света.

Барак Обама издава първия том от мемоарите си седмици след изборите

Барак Обама издава първия том от мемоарите си седмици след изборите

Няма чувство като това да приключиш книга

"Обетована земя" е на първо място в Amazon.com и Barnes & Noble.com. В Barnes & Noble през първия ден са продадени повече от 50 000 копия и се надяват да достигнат половин милион до 10 дни.

За сравнение 400 000 копия на My Life на Бил Клинтън са продадени в Северна Америка през първия ден, а Джордж У.Буш продава 220 000 копия на Decision Points, като в момента са продадени съответно между 3,5 и 4 милиона копия. Най-бързо продадената книга в историята е Harry Potter and the Deathly Hallows на Джоуан Роулинг през 2007 г., когато за 24 часа са продадени повече от 8 милиона копия.

Мемоарите на Обама, които са от 768 страници, са публикувани две седмици след изборите. Бившият президент на САЩ разказва за ключовите моменти по време на президентството си - такива като битката за Закона за достъпна грижа ("Обамакеър"), убийството на Осама бин Ладен и мнението си за възхода на Доналд Тръмп.

Обама признава, че не е възнамерявал книгата, първият от двата планирани тома, да бъде публикувана около президентските избори или да му отнеме близо четири години след оттеглянето си от властта.

Бившият президент вече има две издадени книги - Dreams from My Father и The Audacity of Hope.

Байдън съветвал Обама да не бърза с акцията за ликвидирането на Осама бин Ладен

Байдън съветвал Обама да не бърза с акцията за ликвидирането на Осама бин Ладен

Обама пише в новата си книга "Обетована земя"