Първият от двата тома мемоари на бившия президент на САЩ Барак Обама ще бъде издаден по света на 17 ноември, две седмици след президентските избори, обявиха от издателската къща Penguin Random House, предадоха АП и "Гардиън".

Издателят описва първия том, който ще бъде разпространен на 25 езика, като покриване на историята на "неговата невероятна одисея от млад мъж в търсене на идентичността си до лидер на свободния свят". Отбелязва се, че първият том ще включва издигането му до първия чернокож президент на САЩ и първият му мандат.

Обама написа в "Туитър" за издаването на книгата: "Няма чувство като това да приключиш книга, и аз съм горд с тази". Той отбелязва, че се е опитал честно да представи президентството си и как американците могат да излекуват разделението и да направят демокрацията да работи за всеки.

Книгата от 768 страници е най-очакваният президентски мемоар в последните десетилетия, предимно заради качеството на труда, а не толкова заради някакви разкрития. Обама е определян за един от най-умните президенти от Ейбрахам Линкълн. Той вече издаде две високо оценени книги, Dreams from My Father и The Audacity of Hope.

Въпреки че е с цена 45 долара, очаква се да бъдат продадени милиони копия от мемоарите A Promised Land. Преди две години съпругата му Мишел Обама публикува книгата Becoming. Но заради пандемията от коронавирус Барак Обама вероятно няма да може да се радва на представяне на мемоарите като това на съпругата му.

Все още не е ясно кога ще бъде публикуван вторият том.