Джо Байдън посъветвал Барак Обама да изчака с операцията за ликвидиране на Осама бин Ладен, пише бившият президент на САЩ в новите си мемоари.

"Джо се обяви против акцията", пише Обама в книгата си "Обетована земя" за проведените дискусии за мисията на американските морски пехотинци. В крайна сметка Обама издава заповед да се проведе операцията в Аботабад, Пакистан, в нощта на 1 срещу 2 май 2011 г.

Барак Обама издава първия том от мемоарите си седмици след изборите

Барак Обама издава първия том от мемоарите си седмици след изборите

Няма чувство като това да приключиш книга

Книгата на Обама ще бъде публикувана във вторник. Отделът на вестник "Гардиън" в САЩ се е сдобил с копие.

Бившият държавен глава пише, че вицепрезидентът, който ще влезе в Белия дом през януари 2021 г., веднага е подкрепил решението му за провеждане на операцията за ликвидирането на Бин Ладен.

Съветът на Байдън да не се провежда операцията е спорен въпрос в американската политика. По време на предизборната кампания републиканците пуснаха реклама, в която се акцентира върху съвета на Байдън да не се действа срещу Бин Ладен.

По време на обсъжданията дали да се издаде заповед за операцията Байдън е съветвал Обама да помисли малко повече и казал да не започват. След това той казал на тогавашния президент на САЩ да "следва инстинктите си".

В мемоарите си Обама разказва и за мненията на негови съветници за операцията. Като военния министър Робърт Гейтс, пише Барак Обама, Байдън се е притеснявал за "огромните последствия от провал" и че американският лидер трябва да изчака, докато разузнаването не събере повече доказателства, че Бин Ладен е в сградата.

В крайна сметка екип от морски пехотинци лети от Афганистан до Пакистан и ликвидира лидера на "Ал Кайда" - мозъка на терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

В мемоарите Обама благодари на Джо за съветите, тъй като е бил принуден да поразсъждава повече преди да вземе решението. Той също пише, че знае, че Джо и Гейтс са били във Вашингтон по време на Desert One - неуспешен опит през април 1980 г. за освобождаване на американски заложници в Иран, което води до смъртта на 8 американски войници, които загиват при катастрофа на хеликоптер и също сериозно засяга надеждите на Джими Картър за преизбиране.

Байдън е сенатор от Делауеър от 1973 до 2009 г., а след това вицепрезидент при Обама до 2017 г. Макар че Доналд Тръмп отказва да признае поражението си на тазгодишните президентски избори, Байдън ще встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ на 20 януари 2021 г.

Обама не пише за разговорите с Байдън след ликвидирането на Бин Ладен.

"След като хеликоптерът излетя, Джо постави ръката си на рамото ми и ме стисна", отбелязва държавният глава.

"Поздравления, бос", казал Байдън.