Нападнаха и обраха нобелов лауреат в Буенос Айрес, предаде ДПА.

Американският изследовател Майкъл Росбаш е нападнат вчера, 5 април, докато пътувал, за да получи почетната докторска степен.

Майкъл Росбаш получи Нобелова награда за медицина миналата година. Вчера Росбаш и друг професор се придвижвали в автомобил по обяд. Когато паркирали колата пред Университета в Буенос Айрес, трима въоръжени мъже на мотоциклети ги нападнали.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.

За "тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм"

Нападателите счупили прозореца на колата и откраднали паспорта и работните документи на Росбаш.

При инцидента няма пострадали, уточняват от университета.

Заради нападението награждаването на Росбаш е било отложено за вечерта, за да може ученият да подаде жалба в полицията и заявление за нов паспорт, така че да се прибере в САЩ.

От университета съобщават, че напоследък насилието се е превърнало в ежедневие в Буенос Айрес. Според академичната сфера правителството не може да се справи с това насилие.

Нобелов лауреат разкритикува Тръпм, че подрива науката в САЩ

Нобелов лауреат разкритикува Тръпм, че подрива науката в САЩ

Нобеловият лауреат по химия Майкъл Росбаш

Припомняме, в края на 2017 година Майкъл Росбаш остро разкритикува политическите събития в САЩ. По време на обръщението си на гала банкета по време на връчването на наградите той заяви, че американските учени са изправени пред орязване на финансирането, което ще навреди на изследванията им.

"Ние се възползвахме от просветения следвоенен период в САЩ. Нашите национални институции по здравеопазване ентусиазирано и щедро подкрепяха фундаменталните изследвания ... (но) настоящият климат в САЩ е предупреждение, че продължаващата подкрепа не може да се приеме за даденост", изтъкна тогава Росбаш.