Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп изтегля федерални паравоенни от Портланд от днес, което е голям обрат след седмици на ескалирали протести и насилие.

Губернаторът на Орегон Кейт Браун съобщи, цитирана от "Гардиън", че е постигнала съгласие за изтеглянето по време на разговори с вицепрезидента Майк Пенс.

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Той е от Демократическата партия

Браун подчерта, че щатска и градска полиция ще заменят агентите от Департамента за вътрешната сигурност за охрана на федералната съдебна палата, която се превърна в център на протестите.

Тези федерални агенти действаха като окупационна сила, отказвайки да поемат отговорност, и донесоха насилие и борба в нашата общност, продължи губернаторът. Федералните власти обявиха, че агентите ще останат около съдебната палата, докато не се уверят, че планът работи.

Демократите в Конгреса искат разследване след сблъсъците в Портланд

Демократите в Конгреса искат разследване след сблъсъците в Портланд

Имало ли е злоупотреба с власт от администрацията на Тръмп, питат те

Но съобщението е голям обрат, след като в началото на юли администрацията на Тръмп изпрати федерални сили в Портланд за прекратяване на продължаващите месеци протести. Американският лидер атакува тогава, че демонстрациите са тласнали града към анархия.

Вместо да се успокои ситуацията, паравоенните сили наляха масло в огъня и предизвикаха едни от най-големите протести в САЩ от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Ситуацията ескалира след разпространение на кадри, на които се вижда агенти в камуфлажни дрехи да качват протестиращи в автомобили без опознавателни знаци. Далеч от налагане на ред, федералните сили бяха като цяло блокирани в съдебната палата, като всяка вечер излизаха и използваха сълзотворен газ, палки и зашеметяващи гранати при улични сблъсъци с протестиращите. Но демонстрантите удържаха контрола по улиците.

Федералните агенти се изтеглиха от Сиатъл

Федералните агенти се изтеглиха от Сиатъл

Американски тактически сили пристигнаха в щата Вашингтон през миналата седмица

Кметовете на Чикаго, Лос Анджелис, Атланта и други 11 града обвиниха президента, че разполага федерални сили с "политически цели" на фона на подозрения, че Тръмп е по-заинтересован да създаде конфликт преди изборите.