Повече от 600 лекари във Франция заплашат да подадат оставка, ако правителството не увеличи парите за здравеопазване. Тази седмица в страната се очаква стачка на медиците, пише "Гардиън".

Лекари предупредиха, че орязването на бюджета, леглата и медицинските работници ще постави здравеопазването на Франция пред разпад, а животът на пациентите ще бъде поставен под риск.

"Обществените болници във Франция умират", пишат 660 лекари от болници от цяла Франция в безпрецедентно отворено писмо. Те предупреждават, че съкращаването на разходите заплашва здравето на пациентите. Преди френското здравеопазване се разглеждаше като една от най-добрите здравни системи в света.

Лекарите призовават за спешни преговори с правителството след 9 месеца на стачки на болници, които започнаха през март от Спешните отделения и обхванаха педиатрията, психиатрията и други отделения. Този месец се присъединиха и млади лекари.

Във вторник медици ще излязат на протест из цялата страна с предупреждение: "Обществените болници: животозастрашаваща спешна ситуация". Протестите на здравните работници са голямо главоболие за президента Еманюел Макрон, който се опитва да успокои французите след обявените промени в пенсионната система.

Миналия месец Макрон обеща повече пари за болниците и персонала, което беше отхвърлено от лекарски организации като недостатъчно.

През 2000 г. Световната здравна организация определи френското здравеопазване за най-доброто от 191 държави. Но изследване, публикувано от журнала "Лансет" през 2017 г., поставя страната на 15-ото място по качество на грижата.

От много години правителството на Франция намалява финансирането. Обществените болници във Франция са принудени да орязват по 9 милиарда евро разходи от 2005 г. Парамедици се оплакват, че възрастни пациенти са оставяни с часове в коридорите, отделно няма достатъчно оборудване, което увеличава времето за планиране на операция и в крайна сметка води до смърт.

Освен това лекари също предупреждават, че се засилват самоубийствата сред колегите им заради лошите работни условия.

Правителството обещава да отпуска допълнителни 1,6 милиарда евро за период от три години, включително и бонуси за медиците. Но здравните работници се заканват да продължат да протестират. Властите също обещават да погасят дълг от 10 милиарда евро на обществени болници.

Социологическо проучване на ViaVoice показва, че 87% от французите подкрепят стачките на лекарите. Над 90% от анкетираните смятат, че здравните работници правят най-доброто при ограничени ресурси. 73% са песимисти за бъдещето на френската здравна система.