Американски сенатори обвиниха "Боинг" в производство на "летящи ковчези" и умишлено укриване на информация с цел да получат одобрение моделът 737 Max 8 отново да влезе в експлоатация, информира Би Би Си.

Обвиненията бяха отправени по време на изслушването на изпълнителния директор на "Боинг" Денис Мюлънбърг пред Комисията по търговия към Сената.

Шефът на “Боинг” призна, че компанията е допуснала грешки с 737 Max

Шефът на “Боинг” призна, че компанията е допуснала грешки с 737 Max

Той ще се яви на изслушване в Конгреса на годишнината от катастрофата на пътнически самолет на Lion Air в Индонезия

Сенатори обявиха, че са сериозно обезпокоени, тъй като "Боинг" поставя приходите пред безопасността на самолетите.

Мюлънбърг призна, че компанията е допуснала "грешки".

Сенатор Ричард Блументал заяви по време на изслушването, че "Боинг" бърза да получи одобрение от властите да се подновят полетите с 737 Max 8 и компанията е замесена в "модел на умишлено укриване". Той подчерта, че пилотите са подведени и "Боинг" на практика е конструирал "летящ ковчег".

Пилоти на “Боинг” знаели за проблемите със самолета 737 Max 2 г. преди катастрофите

Пилоти на “Боинг” знаели за проблемите със самолета 737 Max 2 г. преди катастрофите

Нови доказателства показват, че пилоти на производителя на самолети са знаели за "шокиращи" проблеми

Според роднини на загинали при двете катастрофи със самолета, много от тях присъстваха на изслушването, коментираха пред британската медия, че Мюлънбърг трябва да подаде оставка.

Приземяването на самолетите 737 Max принуди американски компании да отменят полетите с този модел до януари и февруари. Също така засегна европейски превозвачи като Ryanair, който отмени 30 000 полета и ще обслужва 5 милиона пътници по-малко от планираното през 2020 г. Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) не се очаква да одобри използването на 737 Max най-рано до декември.

Приходите на „Боинг” се стопиха с 35% през второто тримесечие

Приходите на „Боинг” се стопиха с 35% през второто тримесечие

Пред второто тримесечие на 2018 г. производителят на самолети отчете приходи в размер на 24,8 милиарда долара

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.