Изпълнителният директор на "Боинг" Денис Мюлънбърг ще признае днес, че производителят на самолети е направил грешки. Той ще обещае, че повече няма да се случат инциденти като двете катастрофи с пътнически самолети 737 Max, при които загинаха 346 души, пише "Гардиън".

Пилоти на “Боинг” знаели за проблемите със самолета 737 Max 2 г. преди катастрофите

Пилоти на “Боинг” знаели за проблемите със самолета 737 Max 2 г. преди катастрофите

Нови доказателства показват, че пилоти на производителя на самолети са знаели за "шокиращи" проблеми

Той ще се яви на изслушване в Конгреса на годишнината от катастрофата на пътнически самолет на Lion Air в Индонезия, при която загинаха 189 души. През март компанията приземи всички самолети 737 Max в света след катастрофата на пътнически самолет на Ethiopian Airlines, при която загинаха 157 души.

Според писмени показания Мюлънбърг ще каже пред сенатска комисия: "Ние се научихме и продължаваме да се учим от тези инциденти, Господин Председател. Знаем, че направихме грешки и че някои неща се объркаха".

Приходите на „Боинг” се стопиха с 35% през второто тримесечие

Приходите на „Боинг” се стопиха с 35% през второто тримесечие

Пред второто тримесечие на 2018 г. производителят на самолети отчете приходи в размер на 24,8 милиарда долара

Мюлънбърг ще разкрие, че компанията е направила някои подобрения на 737 Max, "които ще гарантират, че инцидентите като тези повече никога няма да се случат". "Ние също знаем, че можем и трябва да се справяме по-добре", ще подчертае той.

Мюлънбърг, който по-рано този месец беше отстранен от поста председател на борда на компанията, също ще даде показания пред Комисията по транспорт и инфраструктура към Камарата на представителите в сряда.

Приземяването на самолетите 737 Max принуди американски компании да отменят полетите с този модел до януари и февруари. Също така засегна европейски превозвачи като Ryanair, който отмени 30 000 полета и ще обслужва 5 милиона пътници по-малко от планираното през 2020 г. Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) не се очаква да одобри използването на 737 Max най-рано до декември.

737 Max на “Боинг” може да остане приземен до 2020 г.

737 Max на “Боинг” може да остане приземен до 2020 г.

Ситуацията е "променлива" и няма точен график

"Когато 737 Max се върне, ще бъде един от най-безопасните самолети, които някога са летели", ще увери Мюлънбърг.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.