Водещи здравни експерти определиха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да спре парите за Световната здравна организация (СЗО) като "престъпление срещу човечеството" и "отвратителен" акт, който ще струва човешки живот, пише "Гардиън".

Решението на Тръмп също е критикувано и от генералния секретар на ООН, който обяви, че СЗО е решаваща част от световните усилия за победа във войната срещу Covid-19.

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

"Проявление на много егоистичния подход на правителството на САЩ към пандемията"

Вчера вечерта американският лидер обяви, че САЩ спират финансирането за СЗО за период от 60-90 дни, докато се направи оценка на ролята на организацията заради лошо управление и прикриване разпространението на коронавируса. САЩ са най-големият донор на СЗО.

Ричард Хортън, главен редактор на авторитетния медицински журнал "Лансет", написа, че решението на Тръмп е "престъпление срещу човечеството...Всеки учен, всеки здравен работник, всеки гражданин трябва да се съпротивлява и да се надигне срещу това ужасяващо предателство на световната солидарност".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че "сега не е моментът" да се спират парите и да се иска обяснение за грешките.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Щом веднъж обърнем страницата на тази епидемия, ще има време да погледнем внимателно, за да разберем как подобно заболяване се е появило и разпространило по толкова опустошителен и бърз начин по света и как всички замесени са реагирали по време на кризата, подчерта Гутериш.

Доктор Амеш Адалджа от Университет "Джон Хопкинс" коментира, че СЗО е направила някои грешки и може би се нуждае от реформа, но тази работа трябва да се свърши след преодоляване на кризата. Експертът добави, че тези неща не трябва да се правят по средата на пандемията.

Доктор Нахид Бахделия, лекар по инфекциозни заболявания и професор в Училището по медицина към Бостънския университет, заяви, че орязването на парите за СЗО е пълна катастрофа. Според експерта "СЗО е световен технически партньор, платформата, чрез която суверенните държави споделят данни и технологии, нашите очи в глобален мащаб за тази пандемия".

Тръмп склонен да преговаря с губернаторите за рестарт на икономиката

Тръмп склонен да преговаря с губернаторите за рестарт на икономиката

След разменените остри реплики по-рано

Лори Гарет, бивш представител на Съвета по външни отношения, коментира, че решението е "ужасяващ" акт на "злобния" Тръмп и ще струва човешки живот. Гарет подчерта, че СЗО е единствената помощ за повечето държави от Африка, Латинска Америка и Азия.

От СЗО прогнозират, че с решението си САЩ най-вероятно ще изгубят, защото други държави ще запълнят вакуума с увеличаване на финансирането. Просто Вашингтон ще изгуби гласа си.