Работата на Инид Блайтън, един от най-обичаните британски детски автори, чиито книги са сред най-превежданите в света, е определена като расистка и ксенофобска от културна фондация, пише "Вашингтон пост".

Благотворителната организация "Английско наследство", която оживява историята на нацията, поставяйки сини плочи на сгради, в които някога са живели или работили известни личности, актуализира информацията, свързана с емблематичната табела на Блайтън, която е разположена на предната страна на къща, в която е живяла между 1920-1924 г.

"Работата на Блайтън е критикувана по време на нейния живот и след това заради расизма, ксенофобията и липсата на литературни заслуги", се казва в уебсайта, цитирайки статия на "Гардиън" от 1966 г. (Блайтън умира 1968 г.), който изследва книгата "Малката черна кукла", в която героят Самбо е приет само след като "грозното му черно лице" е измито "чисто" от дъжда.

"Английско наследство" заяви, че техният уебсайт служи за предоставяне на читателите на "пълната картина" на тези, които са удостоени със синя табела, добавяйки, че също така ще се стреми да обърне внимание на "всички неудобни аспекти" от живота на даден човек.

Сред тези, които са почетени с керамичните сини плакети, са историци на Великобритания, спортисти, писатели и обществени дейци.

Родена в Лондон през 1897 г., Блайтън е един от най-изобилните детски автори, написала е около 700 книги и около 4500 кратки разказа. Най-известни са "Известната петорка" и "Тайната седморка" и включват деца, които се впускат във всякакви приключения, изследват далечни места и разгадават мистерии.

Дълги години тя е почти сама в създаването на британски детски приключенски книги, сравними с историите за Нанси Дрю и Харди Бойс, обичани от младите читатели отвъд Атлантическия океан, дори и още по-известни.

За мнозина тя създава безброй класики - въпреки че твърденията, че работа е проблематична, съществуват от десетилетия.

Историята с Блайтън бързо заля британския Twitter в четвъртък, тъй като мнозина се възмутиха от решението за определяне на нейната работа като обидна. За някои това бе важен въпрос, който си заслужава да бъде проучен, за други това бе последната част от серия културни промени за отмяна, която вече става досадна.

С появата на движението Black Lives Matter има засилен тласък за преразглеждане на проблемни аспекти на културата и историята на Великобритания, което от своя страна предизвика реакция, която твърди, че радикалните либерали се стремят да "отменят" емблематичните аспекти на британската нация

След поредицата от протести в цялата страна миналото лято, British Heritage обяви, че ще преразгледа колекцията си от почти 1000 сини плочи, тъй като местните власти и служители започнаха работа за справяне със спорни статуи и имена на улици.

В социалните медии мнозина се нахвърлиха да защитят авторката, аргументирайки се, че нейната работа е продукт на времето, в което е създадена, като отбелязват, че обществото се е променило значително, откакто е са написани книгите. 

Официалният уебсайт на Блайтън казва, че книгите й са "в основата на всяко детство", чувство, което много фенове повториха, когато излязоха в социалните мрежи, за да защитят опитващите се да обезценят нейната работа. Критиците на авторката не успяват да прочетат нейните истории "в контекста на времето, в което са писани книгите й" - и че авторът би ги написал по различен начин, ако живееше днес.

"Отказвам да приема всякаква критика към Инид Блайтън. Отказвам да бъде отменено каквото и да било от моето детство, с вълнуващи приключения, мистерии", пише авторът Асим Чабра и добавя:" Не мога да забравя начина, по който тези книги разпалиха въображението ми, доставиха ми толкова радост".

Британските таблоиди също подхванаха спора.

"Сега Инид Блайтън е отречена", написа консервативният "Дейли Мейл", заедно с различни изображения на най-известните й герои, включително Ноди, малка дървена играчка, известна с червената и жълтата си кола.

В изявление, споделено в Twitter в четвъртък, "Английско наследство" заяви, че "няма никакви планове да премахва" каквито и да било плочи и отбеляза, че книгите на авторката остават "обичани от мнозина".

През 2019 г. планове тя да бъде удостоена с възпоменателна монета от Кралския монетен двор бяха блокирани поради опасения, че писателката е хомофоб, сексист и расист.

По това време британските медии съобщиха, че онези, които стоят зад плановете, са изразили опасения, че ще има реакция срещу монетата от 50 пенса, която е предназначена за отбелязване на 50 години от нейната смърт.

MailOnline коментира, че са актуализирани и онлайн профилите на Бенджамин Франклин и Ръдиард Киплинг, и двамата със сини плакети, с нови раздели за тяхното отношение към расата, робството и империята.

Под подзаглавие, озаглавено "Отношението на Питър, Кинг и Франклин към робството", "Английско наследство" пише, че Франклин, един от бащите основатели на САЩ, "гледа на чернокожите като на по-нисши" и "притежава поробени хора от около 1735 до 1781".

В друга актуализация благотворителната организация заяви, че политическите възгледи на автора Киплинг са "широко критикувани заради техните расистки и империалистически настроения".

Възмутени британци заявиха, че важни исторически фигури са подложени на атаки от страна на "разбойници", които искат "да очернят британската история и нейните личности".

Кампанията "Запазете нашите статуи" заяви: "Английско наследство" обозначава Инид Балйтън като расистка и ксенофобка в своето ръководство за сини плочи. Подобно на добавянето на плакети към статуите, сега съществуват сини плочи, които очернят британската история и нейните фигури. По-добре плакета да се махне, отколкото да стои като вечна обида".

"Английско наследство" обеща да прегледа всички плакети за връзки с "оспорвани" дейности след миналогодишните протести на Black Lives Matter. Посочват, че обектите, "свързани с колониалното минало на Великобритания, са обидни за мнозина".