Сърбия обяви извънредно положение в столицата Белград, което позволява въвеждане на превантивни мерки срещу коронавируса, информират Анадолската агенция и "Ройтерс".

Решението е взето по предложение на столичната служба при извънредни ситуации. 82,5% от общия брой на заразените в Сърбия са регистрирани в столицата Белград, съобщи столичната администрация.

Коронавирус: Сърбия забрани събирания с повече от 5 души в някои градове

Коронавирус: Сърбия забрани събирания с повече от 5 души в някои градове

Тази седмица са потвърждавани по около 250 случая дневно

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви вчера вечерта нови мерки като затваряне на студентските общежития и нощните клубове. Забранява се събирането на повече от 100 души на закрито и над 500 души на открито. В някои градове са позволени събирания само до 5 души.  Хората са задължени да носят маски в закрити пространства и в обществения транспорт. 

Местните власти вече обявиха извънредно положение в няколко общини след нов скок на заразените. Случаите започнаха да нарастват от май, когато правителството отмени блокадата. Футболните срещи, религиозните фестивали и парламентарните избори се смята, че са допринесли за втората вълна на зараза.

Партията на Вучич печели вота в Сърбия с 63%, опозицията бойкотира

Партията на Вучич печели вота в Сърбия с 63%, опозицията бойкотира

Втори са социалистите с 10%...

В Сърбия има 15 195 заразени и 287 починали. Вчера властите регистрираха 359 нови случая. Преди месец общо в страната заразените бяха 11 523.