На официална церемония министър-председателят на Словакия Робърт Фико и канцлерът на Австрия Гусенбауер прерязаха граничната бариера в Берг като символ на разширяващата се Шенгенска зона.

В полунощ 9 нови страни ще се присъединят към пакта, което ще сложи край на граничния контрол на Естония към Малта.

Във всички страни, включени в процеса, ще бъдат проведени церемонии.

Словакия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения и Чешката Република стават част от шенгенската зона.

От тази нощ можете да пропътувате 4-те хиляди км. от Талин до Лисабон без никаква проверка на границите, заяви министър-председателят на Словакия Роберт Фико.

Първоначално ще бъдат отворени сухопътните и морските границите, но до края на март 2008 година това ще стане и с въздушните.

Говорител на Европейската комисия заяви, че са били похарчени  720 млрд. евро за засилване на сигурността в новите европейски граници, включително изпращането на мисии по границите на Полша и Словакия.

Канцлерът на Австрия приветства отварянето на Шенген, като отхръли страховете че това ще доведе до вълна от престъпления в страната му.

Разширяването на шенгенското пространство ще позволи преминаването на границите без международен паспорт в 24-те страни от ЕС.

Досега в шенгенското споразумение са включваха 13 страни от ЕС и Исландия и Норвегия, които не са членки на съюза. Две страни членки на Евросъюза Великобритани и Ирландия -  са решили да останат извън шенгенската зона.